USPEŠNO IZPELJANO ŠPORTNO IN DRUŽABNO SREČANJE VETERANOV NA VOJSKEM

  

Veliko število veterank in veteranov iz osamosvojitvene vojne, njihovih družinskih članov, krajanov Vojskega in drugih občanov, se je v soboto 2.7.2016 odzvalo vabilu OZ VVS Idrija Cerkno ter se zbralo na Vojskem nad Idrijo, kjer je potekalo tradicionalno športno, kulturno in družabno srečanje veteranov vojne za Slovenijo, ki je bilo posvečeno obeleževanju Dneva državnosti in 25. obletnice samostojnosti Republike Slovenije.

Veterani se na Vojskem zbirajo tudi zato, ker je v času osamosvojitvene vojne za Slovenijo na Vojskem delovala Pehotno učna četa TO Idrija. Ta je dne  25.6. 1991 v počitniškem domu IMP na Vojskem vzpostavila delovanje, v sodelovanju z delom  Zaščitnega voda TO Idrija, pa organizirala tudi zavarovanje  Zbirnega centra za prebegle pripadnike JLA. Že naslednji dan  po formiranju  so v center prispeli prvi  pripadniki  JLA iz območja Idrijskega in Tolminskega. Skozi zbirni center je šlo več kot 100 prebeglih pripadnikov JLA, ki so se v njem praviloma zadrževali po več dni. Zbirni center na Vojskem  je neprekinjeno deloval do 11.7.1991.

Zbrane udeležence srečanja je ob prihodu v pozdravnem nagovoru najprej pozdravil predsednik OZVVS Idrija Cerkno Marko Mikuž. Nato so sledile športne aktivnosti. Ljubitelji hoje in planinarjenja so se odpravili na voden planinski pohod po Vojskarski planoti. Strelci in strelke, teh je bilo dobra stotnija iz enaindvajsetih organizacij širom po Sloveniji, pa se je udeležila 12. odprtega tekmovanja v streljanju z malokalibrsko puško. Lepo vreme in dobra organizacija tekmovanja sta strelcem omogočila doseganje dobrih rezultatov. Uvrstitve in dosežene rezultate objavljamo v samostojni vesti na tej spletni strani.Po končanem tekmovanju je sledil kulturni del srečanja. V slavnostnem nagovoru je zbrane nagovoril Zorko Velikanje, nekdanji komandant OŠTO Idrija, v času osamosvojitvene vojne pa načelnik Oddelka za ljudsko obrambo in notranje zadeve pri IS SO Idrija. Priložnostni kulturni program so pripravile in izvedle članice KUD Planika Vojsko. Rezultate strelskega tekmovanja je razglasil glavni sodnik Jože Pasarič iz Logatca, medalje in pokale pa je  najboljšim podelil predsednik Pokrajinskega odbora ZVVS Severnoprimorske Vladimir Sedej.Za zabavni del programa, ki je bil sestavni del družabnega srečanja, ki je sledilo, pa je poskrbel  Benjamin Purger iz OZ VVS Ajdovščina-Vipava, ki je z zanimivimi prigodami iz vojaških vaj Teritorialne obrambe ter s skeči in vici dodobra nasmejal vse prisotne.V sklopu družabnega srečanja pa je potekalo tudi streljanje na slepo tarčo, katerega že vrsto let organizira in domiselno vodi Alfred Pregelj-Fredi.