STALIŠČE POKRAJINSKEGA ODBORA ZVEZE VETERANOV VOJNE ZA SLOVENIJO SEVERNOPRIMORSKE V ZVEZI Z OBJAVAMI PRISPEVKOV O VOJNIH VETERANIH NA NOVA 24TV

Na Nova 24 TV sta bila konec decembra 2016 objavljena dva prispevka, ki na podlagi neresnic in manipulacij navajata vrsto neupravičenih očitkov predsedniku Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS) upokojenemu generalmajorju Ladislavu Lipiču in glasilu Veteran, posredno pa tudi naši organizaciji. Ker se nekaj takega ni zgodilo prvič in ker večkrat izrečena laž postane resnica, veterani vojne za Slovenijo na Severnoprimorskem čutimo potrebo, da javno izrazimo svoje mnenje o tem.

Obžalujemo, da se v tem in nekaterih drugih medijih, z izgovorom prikazovanja resnice, objavljajo prispevki, ki s svojim načinom pisanja skušajo vnašati razdor in sovraštvo med ljudi ter med nas veterane vojne za Slovenijo. Normalno je, da med državljani obstajajo razlike v pogledih in še marsičem, ampak demokratični princip, na katerega prisegamo, naj bi spodbujal strpen dialog s ciljem iskanja skupnih rešitev, ne pa poglabljal razlik in razprtij.

Veterani vojne za Slovenijo, združeni v ZVVS, smo leta 1991 enotno stopili v bran novi državi, neglede na razlike v svetovnonazorski ali politični usmerjenosti. Cilj nam je bila samostojna država slovenskega naroda, gospodarsko uspešna in socialno pravična, ki bo omogočala dostojno življenje vsem državljanom. To daje legitimnost pričakovanju članstva, da se predsednik ZVVS in drugi predstavniki ter člani organizacije javno odzivajo na pojave, ki pomenijo odstopanje od ciljev in vrednot, za katere smo leta 1991 prijeli za orožje.

Tudi veterani vojne za Slovenijo Severne Primorske nismo v vseh podrobnostih vedno povsem enakih pogledov. Vendar poskušamu in uspevamo po strpni izmenjavi mnenj najti skupno pot naprej s ciljem uresničevanja poslanstva naše organizacija v korist članstva in družbe.

Enotni smo v podpori predsedniku ZVVS generalmajorju Ladislavu Lipiču. Predvsem cenimo to, da s svojo umirjeno, a odločno besedo, tudi s spoštovanjem različnosti, usmerja in vodi delovanje naše organizacije pri uresničevanju njenega poslanstva in skupno sprejetih usmeritev na načelih poštenosti in pravičnosti, demokratičnosti, tovarištva, visoke stopnje samozavesti, spoštovanja zgodovine lastnega naroda ter pomena uporništva našega naroda.

Podpiramo tudi odgovor predsednika in članov sekretariata, ki je bil v zvezi s to objavo že poslan vsem območnim združenjem Zveze veteranov vojne za Slovenijo in objavljen na spletni strani ZVVS, saj umirjeno, a z argumenti zavrača pisanje, ki ima očitno za cilj blatenje vodstva naše organizacije in vnašanje razdora v naše vrste.

 Za Pokrajinski odbor ZVVS Severnoprimorska

Vlado Sedej, predsednik