O SVOBODI IN POMLADI – ZAKLJUČNA SVEČANOST VI. LITERARNEGA NATEČAJA

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Idrija Cerkno in Osnovna šola Spodnja Idrija sta v sredo 26.4.2017 v Spodnji Idriji pripravila proslavo s katero so obeležili dan upora proti okupatorju in zaključek letošnjega literarnega natečaja »Tudi pri nas je potekalo osamosvajanje Slovenije«. Zbrane je najprej nagovoril predsednik Območnega združenja Veteranov vojne za Slovenijo Zorko Velikanje. Poudaril je pomen ohranjanja spomina in prenašanja izročil vojnih spopadov na mlade. V tem smislu je poudaril tudi pomen sodelovanja med veterani in šolami, katerega odmeven rezultat je tudi letos že VI. uspešno izvedeni literarni natečaj, v katerem o dogodkih iz osamosvojitvene vojne za Slovenijo, svoje literarne prispevke pripravljajo učenci zadnje triade iz vseh osnovnih šol na idrijskem na cerkljanskem.

Osrednji govornik na prireditvi je bil upokojeni general Marjan Vidmar, ki je v času priprav na osamosvojitveno vojno za Slovenijo omogočil, da je TO Idrija iz skladišča JLA v Črnem Vrhu nad Idrijo, izvzela nekaj prepotrebnega orožja za oborožitev svojih borcev. G. Vidmar je zbrane je spomnil na prelomne čase v katerih se je oblikovala naša nacionalna zavest. Slovenci smo kljub trem vojnam v minulem stoletju ohranili nacionalno identiteto in zato imamo danes lastno državo.

V umetniškem programu so nastopili pevci, glasbeniki, plesalci in recitatorji iz OŠ Spodnja Idrija.

Razglasili so tudi najboljše prispevke letos že šestega natečaja z naslovom: »Tudi pri nas je potekalo osamosvajanje Slovenije«, ter avtorjem podelili priložnostne nagrade..

Po zaključeni proslavi pa so, gostje in praporščaki, na povabilo Hidrie obiskali Inštitut za materiale in tehnologije v Spodnji Idriji.