VETERANI NA POHODU PO POTEH PRENOSA RANJENCEV


Veterani vojne za Slovenijo so se v precejšnjem številu udeležili 34. Pohoda po poteh prenosa ranjencev, ki je potekal v soboto 26.08.2017, katerega so organizirali  Združenje borcev za vrednote NOB Idrija-Cerkno in  Društvo invalidov Severne Primorske v sodelovanju s  Planinskim  društvom  Idrija in Območnim  združenjem veteranov vojne za Slovenijo Idrija-Cerkno.

Veterani OZ VVS Idrija – Cerkno z udeležbo na tem pohodu, poleg spomina na to vojaško – humanitarno akcijo  slovenskih partizanov, ohranjajo tudi spomin na delovanje Pešadijsko učne čete Teritorialne obrambe Idrija , ki je v času osamosvojitvene vojne za Slovenijo leta 1991 na Vojskem organizirala in vodila  Zbirni center za prebegle častnike in vojake JLA.  Center je bil  nameščen v tedanjem počitniškem domu IMP, danes CŠOD Vojsko. Pri varovanju centra pa  je sodeloval tudi oddelek pripadnikov Zaščitnega voda OŠTO Idrija. Preko javke v  Dolenji Trebuši je preko Zbirnega centra šlo preko 100 pripadnikov JLA. Zbirni center je deloval neprekinjeno do sredine avgusta 1991, ko so bili vsi prebegli pripadniki JLA prepeljani na druge lokacije.

Pohodniki so se v jutranjih urah odpravili na pot iz Želina pri Cerknem, iz Zadloga na Črnovrški planoti in iz Tihe doline na Predmeji. Po prehojeni poti in spominskih slovesnostih na Hudem polju, kjer je delovala SVPB Pavla in ob partizanskem grobišču na Vojščici, so se pohodniki in številni drugi udeleženci zbrali na osrednji  spominski prireditvi na Vojskem. Na prireditvi  jih je nagovoril nekdanji predsednik RS dr. Danilo Turk. Doživet kulturni program pa je s svojimi spremljevalkami  pripravila pevka Marjetka Popovski.