VETERANI SO SE ZBRALI NA 13. ODPRTEM STRELSKEM TEKMOVANJU IN SREČANJU NA VOJSKEM

OZ VVS Idrija-Cerkno je v soboto 23. septembra 2017 na Vojskem organiziralo že 13. odprto tekmovanje v streljanju za MK puško in srečanje veteranov vojne za Slovenijo.

Srečanje je postalo že tradicionalna oblika obeleževanja Dneva državnosti. Ker organizatorjem letos vreme ni bilo naklonjeno, so se veterani na Vojskem zbrali šele v septembru, ki je koledarsko bližje Dnevu suverenosti, ki ga obeležujemo kot spomin na 25. oktober 1991, ko je zadnji vojak JLA zapustil ozemlje Slovenije, kar je pomenilo dokončno zmago v osamosvojitveni vojni.

Kot je v svojem nagovoru povedal slavnostni govornik Marijan Platiše, veterani srečanje na Vojskem posvečajo tudi ohranjanju spomina na delovanje 30. Pehotne učne čete Teritorialne obrambe Idrija, ki je v času osamosvojitvene vojne za Slovenijo, pod poveljstvom stotnika Milana Cvelbarja, delovala na Vojskem. Njena naloga  je bila formiranje in vodenje Zbirnega centra za prebegle častnike in vojake JLA. Center je bil nameščen današnjem Centru šolskih in obšolskih dejavnosti Vojsko. Njegova glavna naloga je bil sprejem prebeglih vojakov, njihova namestitev, zaslišanje in vračanje na domove. Ves čas pa tudi varovanje centra in urjenje pripadnikov enote.   Pri varovanju centra  je sodeloval tudi oddelek pripadnikov Zaščitnega voda OŠTO Idrija. Preko javke v  Dolenji Trebuši so bili 26. junija 1991  v center sprejeti prvi pripadniki  JLA, preko Zbirnega centra pa jih  je šlo preko sto. Zbirni center je deloval do sredine julija 1991, ko so bili prebegli pripadniki JLA prepeljani na druge lokacije, pripadniki Pehotno učne čete pa so se 15. julija 1991 razdolžili in odšli nazaj v civilno življenje – na domove k družinam in na delo v tovarne.

Na 13. odprtem strelskem tekmovanju z malokalibrsko puško je sodelovalo dvainšestdeset strelk in strelcev iz sedemnajstih veteranskih in sorodnih organizacij. Tekmovali so za ekipne  in posamične uvrstitve ter v ženski in možki kategoriji. Med ekipami je bila najboljša ekipa SDV Kamnik I. z 282 zadetki, druga je bila ekipa SDV Kamnik II. z 277 zadetki, tretja pa ekipa OZ VVS Grosuplje z 275 zadetki.

V posamičnih kategorijah, je bila med strelkami najboljša Šmitek Martina iz OZ VVS Gornja Gorenjska z 94 zadetki, druga je bila Jordan Marta iz OZ VVS Idrija Cerkno, z 94 zadetki, tretja pa Gerbec Erika iz združenja Sever pododbor Tolmin z 92 zadetki. Med strelci je bil najboljši Žagar Bojan iz OZ VVS Škofja Loka z 97 zadetki, drugi je bil Uranič  Renato iz SDV Kamnik z 96 zadetki, tretji pa Hajšek Mirko iz SDV Kamnik z 95 zadetki.

Rezultati vseh ekip ter strelk in strelcev so objavljeni v priloženih datotekah.

Rezultati-13.-tekmovanja-v-streljanju-z-MK-2017-ekipno.

Rezultati-13.-tekmovanja-v-streljanju-z-MK-2017-posamično.xls

Za udeleženke in udeležence srečanja, ki niso sodelovali v strelskem tekmovanju so organizatorji pripravili voden pohod, kjer so si z zanimanjem ogledali zanimivosti vojskarske planote.

Po zaključenih športnih aktivnostih in zasluženem prigrizku, se je srečanje nadaljevalo s priložnostno slovesnostjo.Udeležence je najprej pozdravil predsednik OZ VVS Idrija Cerkno Zorko Velikanje. V slavnostnem govoru pa jih je nagovoril Marijan Platiše, ki je obudil spomin na dogodke iz osamosvojitvene vojne, v zvezi s sedanjim dogajanjem pa poudaril: “čeprav smo še daleč od tiste Švice o kateri smo sanjali, si upam reči, da smo se v zadnjih letih za spoznanje le približali idealom tiste države za katero smo se leta 1991 borili”. Priložnostni kulturni program so pripravile in izvedle članice KUD Planika iz Vojskega. Svečanost pa se je zaključila s podelitvijo medalj in pokalov najboljšim strelkam in strelcem.