ZA MIR, SPOMIN IN OPOMIN

Z geslom “za mir, spomin in opomin” smo veterani OZ VVS Idrija Cerkno v  skupaj z KS Črni Vrh in OŠ Črni Vrh pripravili slovesnost pri ruskem grobu v Mrzlem Logu.
Predstavniki ruske federacije vsako leto obiščejo vse pomnike ruskih  vojakov in ujetnikov iz I. In II. sv.  vojne na naših tleh.
Za letošnje leto  smo se odločili, da z aktivno udeležbo OŠ Črni Vrh pripravimo malo drugačno slovesnost. Želeli smo prikazati povezanost dveh narodov v borbi proti fašizmu in povezanost dveh slovanskih narodov v današnjem času. Upamo, da nam je to uspelo.
Spominske slovesnosti ob tem grobu pod Golobjim vrhom so se udeležili učenci 7, 8 in 9 razreda OŠ Črni Vrh, predstavnik ruske federacije, pod župan, predsednik OZ VVS Idrija Cerkno, predsednik KS Črni Vrh in kar lepo število veteranov in krajanov.
Ga. Karmen Simonič Mervic  je na kratko predstavila namen in vsebino srečanja ter lepo vpletla povezanost borbe proti fašizmu  Slovencev in Rusov. Napovedala je tudi prvo glasbeno točko,  ki dokazuje to povezavo,  pesem Kraguljčki.
Zbor OŠ Črni vrh pod vodstvom Damjane Vončina je zapel to pesem ki je priredba ruske narodne Kolokolčki.
Podpolkovnik ruske federacije g. Sergej Banin je  v slovenščini predstavil skupne napore in velike žrtve obeh narodov v borbi proti fašizmu in nacizmu.  Zahvalil se je tudi vsem ki skrbijo da so pomniki ruskim vojakom in ujetnikom v Sloveniji še vedno oskrbovani.
G. Franci Černigoj je z izbranimi besedami opisal kaj so mu razni pripovedovalci povedali o smrti tega ruskega mladeniča  in kaj so doživeli preden so postavili ta spomenik. Lepo je vpletel tudi zgodbo sosednjega grškega groba in usodo  obeh vojakov, ki sta bila ubita ne v borbi z nasprotniki ampak od njihovih kolegov.
Še z dvema recitacijama in pesmijo Lipa zelenela je so učenci lepo zaokrožili to proslavo.
Grozot vojn ni mogoče popraviti, ostajajo nam v spominu in kot opomin. Ob takšnih slovesnostih, ko se spominjamo ne le ruskega mladega fanta, ki je ostal v tem gozdu ampak tudi velikega števila drugih žrtev vseh vojn, ne moremo ostati neprizadeti. Ob poslušanju vsakodnevnih poročil o številu umrlih in pobitih v raznih vojnah od Sirije,  Afganistana in drugod po svetu pa se sprašujemo, koliko je še takih grobov za katere svojci ne vedo kje so njihovi sorodniki in prijatelji končali.
Upamo, da so tudi mladi ob poslušanju teh zgodb začutili da živimo v veliko lepšem času in da so si zapomnili kakšno gorje lahko prinesejo vojne. Organizatorji pa smo začutili prijetno vzdušje ob tolikšnem številu mladih in starejših krajanov, ki so se udeležili te kratke proslave.