ODKRILI SPOMINSKO OBELEŽJE TAJNEMU SKLADIŠČU OROŽJA TO IDRIJA

 V zahvalo in spomin na  požrtvovalnost in pogum ljudi, ki so obdobju priprav na osamosvojitev Slovenije, v letih  1990/91, skrbeli za tajno skladišče orožja Teritorialne obrambe Idrija, ki je bilo v prostorih korporacije Hidria v Spodnji Kanomlji,  so veterani vojne za Slovenijo Idrija Cerkno, ob sodelovanju in ob pomoči korporacije Hidrija postavili in odkrili spominsko obeležje.

Na otvoritveni slovesnosti, ki je bila v  soboto, 21. oktobra 2017, je po prihodu praporščakov in intoniranju državne himne, navzoče najprej nagovoril Zorko Velikanje, predsednik OZVVS Idrija Cerkno. V imenu gostitelja pa je dobrodošlico  številnim navzočim izrekel Renato Leoni, direktor korporativnega komuniciranja v korporaciji Hidria.

Slavnostni govornik  na svečanosti je bil Srečko Lisjak, upokojeni polkovnik Slovenske vojske in častni predsednik ZVVS, v času osamosvajanja Slovenije pa načelnik  Pokrajinskega štaba TO Severnoprimorske pokrajine.

Spominsko obeležje so slavnostno odkrili trije udeleženci takratnih dogajanj in sicer: Bojan Furlan, ki je bil glavni skladiščnik Občinskega štaba TO Idrija, Dušan Jereb, ki je bil pripadnik Zalednega voda  Občinskega štaba TO Idrija ter Slavijo Hladnik, kateremu je bila kot zaposlenemu v Rotomatiki Spodnja Idrija, naložena skrb za tajno skladišče.

Ob odkritem obeležju sta spregovorila  še Vladimir Sedej, predsednik Pokrajinskega odbora ZVVS Severne Primorske, ki je bil med osamosvojitveno vojno poveljnik Jurišnega odreda TO Idrija, kateremu je bilo namenjeno orožje, ki se je hranilo v tem skladišču ter Angel Vidmar, predsednik Društva veteranov Sever Severne Primorske.

Kulturni program, ki ga je vodila in povezovala Maja Filipič Trpin, sta oblikovala: Neža Vončina,  učenka OŠ Spodnja Idrija z zbranimi recitacijami in Jernej Štremfelj virtuoz na harmoniki.

Poleg domačinov in uglednih gostov, med katerimi so bili tudi Bojan Režun, podžupan občine Idrija, Samo Bevk, svetovalec v kabinetu Ministrice za obrambo ter Brane Tušar, predsednik OZ ZSČ Idrija Cerkno, so se slovesnosti udeležili številni veterani vojne za Slovenijo, Društva veteranov Sever Severne Primorske ter številni praporščaki domoljubnih in veteranskih organizacij s prapori.

Videoposnetek otvoritvene slovsnosti si lahko ogledate na spodnji povezavi:

     

 

Foto: M. Platiše

Video: V. Šibelja