VETERANSKA EKIPA IZ MEŽIŠKE DOLINE POTRDILA PRIMAT V VELESLALOMU

Nekaj več kot tristo udeležencev  iz vrst  veteranov vojne za Slovenijo, članov Zveze združenj borcev za vrednote NOB, pripadnikov Slovenske vojske,  Policijskih veteranskih društev Sever in  Zveze slovenskih častnikov, se je v soboto 27. januarja 2018  zbralo na 41. Spominskih smučarskih tekmah »Partizanske smučine – Cerkno ’45«,  ki so posvečene spominu na prve organizirane partizanske smučarske tekme, ki so sredi tedanje okupirane Evrope, potekale v Cerknem.
V okviru teh spominskih smučarskih tekem, ki se odvijajo na smučiščih Smučarskega centra Cerkno,  je potekalo tudi 14. prvenstvo veteranov vojne za Slovenijo v veleslalomu.
Otvoritvena slovesnost  spominske prireditve se ne začela z doskokom padalcev Slovenske vojske s slovensko trobojnico. Zbrane sta nagovorila Jurij Kovačič,  župan občine Cerkno in dr. Tomaž Čas, predsednik Policijskega veteranskega društva Sever.  Otvoritvena vožnja  pa je tudi tokrat pripadla smučarjem  starodobnikom  – skupini Edmunda Čibeja iz Društva Gora s Predmeje ter novaškim lok smučarjem iz Turističnega društva Novaki.
Na 14. prvenstvu veteranov vojne za Slovenijo v veleslalomu je sodelovalo osemdeset tekmovalk in tekmovalcev iz osemnajstih Območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo, ki so tekmovali ekipno in posamično.
Med ekipami je s  ponovno zmago primat potrdila ekipa Mežiške doline, ki je prejela tudi prehodni pokal, sledila  pa ji  je ekipa Spodnje svinjske doline iz Žalca. Ekipe ostalih OZ VVS, vključno z domačo ekipa iz OZ VVS Idrija Cerkno, ki je bila zmagovalka številnih dosedanjih prvenstev, letos niso nastopile v popolni sestavi in zato v ekipnem tekmovanju niso mogle sodelovati. To organizatorje sili k razmisleku o ustreznosti sedanjih pravil o ekipnem tekmovanju in o morebitnih spremembah pravil za prihodnja tekmovanja.
V posamičnem tekmovanju so veteranke in veterani  tekmovali v različnih starostnih kategorijah. Doseženi rezultati  in uvrstitve so razvidni iz priložene tabele.
Kot običajno se je spominska prireditev  z zaključno svečanostjo  ter podelitvijo medalj in pokalov,  nadaljevala v Hotelu Cerkno. V priložnostnem kulturnem programu  prireditve so nastopili kvintet policijskega orkestra in učenci OŠ Cerkno. Slavnostni govornik je bil mag. Miloš Bizjak,  državni sekretar na Ministrstvu za obrambo.
Najboljši ekipi ter najboljše tekmovalke in tekmovalci, ki so zastopali barve veteranov vojne za Slovenijo, so iz rok Mitja Jankoviča, sekretarja ZVVS in Vladimirja Sedeja, predsednika PO ZVVS Severneprimorske, prejeli  na prvenstvu zaslužene medalje in pokale.
Organizacijski odbor »Partizanskih smučin« pa  je  spominske medalje podelil  tudi praporščakom Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Zveze slovenskih častnikov, ki že vrsto let sodelujejo pri izvedbi te spominske  smučarske prireditve.

Veterani_VSL_2018_rezultati