»PRAVICA DO ZMAGE« – SVEČANOST OB DNEVU UPORA PROTI OKUPATORJU IN ZAKLJUČKU LITERARNEGA NATEČAJA

Udeleženci, ki so v četrtek 26.4.2018 napolnili dvorano Osnovne šole Cerkno, so z zanimanjem prisluhnili svečanosti, ki je potekala pod naslovom »pravica do zmage«. Svečanost je potekala  ob obeleževanju državnega praznika – Dneva upora proti okupatorju in ob zaključku letošnjega literarnega natečaja “Tudi pri nas je potekalo osamosvajanje Slovenije”.
Po prihodu praporščakov  in intoniranju državne himne, je udeležence, med katerimi so bili učenci, učitelji, predstavniki veteranskih organizacij in občani,  uvodoma pozdravil Zorko Velikanje, predsednik OZ VVS Idrija Cerkno.
Kot slavnostni govornik je prisotne nagovoril Marijan Platiše, član vodstva OZ VVS Idrija Cerkno. V svojem nagovoru je poudaril, da sta glavni sporočili Dneva upora proti okupatorju uporništvo in domoljubje, ki sta Slovencem pomagali preživeti ter ustvariti samostojno  državo. Uporništvo in domoljubje sta Slovence podžigala v narodno osvobodilnem boju, kot tudi v procesih osamosvajanja Slovenije. V osamosvojitveni vojni leta 1991 smo Slovenci dokazali  da imamo svojo hrbtenico in, da se znamo postaviti za svoj prav.  Preko tisoč  mož in fantov – pripadnikov Teritorialne obrambe in Milice  iz občin Idrija in Cerkno, je takrat prijelo za orožje in se zoperstavilo tedanjemu agresorju – JLA. Kot je poudaril govornik,  se veterani vojne za Slovenijo   zavzemajo za ohranjanje spoštljivega spomina na dogodke, ki so se odvijali v času slovenskega osamosvajanja. Zato so veseli, da so dogodke iz slovenske  osamosvojitvene vojne,  prizadevno  raziskovali in o njih pisali tudi udeleženci letošnjega, že sedmega  literarnega natečaja »Tudi pri nas je potekalo osamosvajanje Slovenije«.  Z željo, da bi se to delo nadaljevalo tudi v prihodnjem letu, se je zahvalil mladim avtorjem, njihovim mentorjem in vodstvom šol.
V nadaljevanju  programa so slovesno razglasili  literarne prispevke iz posameznih osnovnih šol, ki so bili na literarnem natečaju »Tudi pri nas je potekalo osamosvajanje Slovenije«,  izbrani kot najboljši. Posebna priznanja  in knjižne nagrade, so za svoje literarne prispevke prejeli: Tija Venko iz  Osnovne šole Cerkno,  Kristina Tominc iz Osnovne šole Črni Vrh nad Idrijo,  Aneja Kacin iz Osnovne šole Idrija in Vid Filipič iz Osnovne šole Spodnja Idrija.
Svečanost se je zaključila z doživetim kulturnim programom, ki so ga  izvedli učenci OŠ Cerkno pod vodstvom mentorjev Vanje Lampič in Pavleta Magajne in v katerem so zanosno zvenele recitacije in pesmi upora, boja in zmage.