ŠPORTNO IN DRUŽABNO SREČANJE VETERANOV VOJNE ZA SLOVENIJO NA VOJSKEM

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Idrija-Cerkno je v počastitev Dneva državnosti in  v spomin na delovanje Pehotne učne čete TO Idrija, ki je med osamosvojitveno vojno za Slovenijo vodila zbirni center 63. Obm štaba TO za pribežnike iz JLA na Vojskem, organiziralo celodnevno športno in družabno srečanje veteranov, njihovih svojcev in ostalih občanov. Srečanje je potekalo v soboto 30.6.2018 na Vojskem.

Udeleženci 14. odprtega tekmovanja v streljanju z malokalibrsko puško, teh je bilo kar 92, so se odpravili na strelišče v Rovtarjev Vrh, kjer so organizatorji pod vodstvom Jožeta Erjavca  in vodje tekmovanja Jurka Petriča pripravili in odlično izvedli tradicionalno strelsko tekmovanje. Razveseljivo je, da se tega tekmovanja, poleg domačih, udeležuje vedno več strelk in strelcev iz sosednjih območnih združenj in iz združenja Sever.

Pohodnike pa je pot izpred Lovske koče  vodila do domačije Medvedovih v Črtež  in navzdol po gozdu  proti kmetiji v Humu. Nad Humom so si ogledali dolino Gorenje Kanomlje, nad njo Šebreljski vrh in Krnice. Od tu se je pohodnikom ponujal tudi lep razgled  vse do Kanina, Krna in greben Bohinjcev  z Rodico  in Črno prstjo. Pot jih je nadalje vodila  vzhodno,  proti zapuščeni kmetiji v Sveneriji, od  kjer se jim je pogled že odpiral proti Srednji Kanomlji višje pa proti Ledinam, Goram in vse do Svetih Treh Kraljev. V nadaljevanju poti se je se je iz poseke  videla kmetija Šturnajce, Cikel in dolina proti Spodnji Idriji. Sledil  je povratek pohodnikov  na izhodišče skozi Rovtarjev vrh in krog poln lepih doživetij, vtisov in spoznanj  je bil sklenjen.

Po končanem strelskem tekmovanju  in  zaključenem pohodu  so se udeleženci zbrali pred Lovsko kočo  na Vojskem, kjer je potekala krajša slovesnost s kulturnim programom in razglasitvijo rezultatov strelskega tekmovanja. Sledilo je kosilo, družabne igre in prijateljsko druženje.
Zbrane sta na slovesnosti  pozdravila predsednik OZ VVS Idrija Cerkno in predsednik Krajevne skupnosti Vojsko, ki je predstavil nekaj zanimivosti iz zgodovine Vojskarske planote, ter  razvojne dosežke krajevne skupnosti. Kot slavnostni govornik pa je prisotne nagovoril poslanec državnega zbora Samo Bevk. Njegov nagovor v celoti objavljamo na tej spletno strani. Članice KUD Planika s podmladkom, so izvedle priložnostni kulturni program.  Na zaključku pa sta predsednik OZ VVS Idrija Cerkno Zorko Velikanje in vodja tekmovanja  Jurko Petrič, razglasila rezultate 14. odprtega tekmovanja v streljanju z malokalibrsko puško ter najboljšim strelkam in strelcem  ter ekipam  podelila zaslužene medalje in pokale.