VETERANI NA POHODU PO POTEH PRENOSA RANJENCEV

V soboto 25.8.2018 je skoraj ves dan deževalo. To pa ni bila ovira za številne pohodnike, med njimi tudi veterane vojne za Slovenijo, ki so se udeležili 35. pohoda po poteh prenosa ranjencev in srečanja osebja, ranjencev ter prijateljev SVPB Pavla in Franja.
Veterane vojne za Slovenijo  je trasa pohoda vodila iz  Zadloga,  kjer je septembra 1943 dr.  Aleksander Gala – Peter organiziral partizansko bolnico,  mimo Figarja, do Lavrečka v Mali Gori, kamor so  takrat po treh dneh  hoje prenesli ranjence iz Zadloga. Od tu so ranjence do konca novembra 1943 prenesli v bolnico Pavlo na Hudo Polje, kjer je bil tudi zaključek  veteranskega pohoda. Nekateri veterani  pa so se pohoda udeležili tudi po trasah, ki na Vojsko vodijo iz smeri Želin, Lokve in Predmeja.
Veterani vojne za Slovenijo z udeležbo na tem pohodu ohranjamo tudi spomin na delovanje Pehotne učne čete TO Idrija, ki je v času osamosvojitvene vojne za Slovenijo, na Vojskem organizirala in vodila delovanje zbirnega centra 63. območnega štaba TO, za prebegle častnike JLA.

 

Na Hudem Polju je bilo srečanje osebja, ranjencev ter prijateljev SVPB Pavla in Franja. Na svečanosti je spregovoril predsednik društva TIGR dr. Savin Jogan, priložnostni kulturni program pa je izvedel Partizanski pevski zbor iz Ljubljane.

 

Osrednja svečanost in zaključek 35. pohoda po poteh prenosa ranjencev je potekala v zgradbi novega Doma gasilcev in krajanov na Vojskem, kjer je  v slavnostnem nagovoru zbrane nagovorila nekdanja Ministrica za obrambo dr. Ljubica Jeluščič. Prisotnim pa je spregovoril tudi nekdanji partizan Ivan Bevk, ki je bil tudi sam udeleženec prenosa ranjencev iz primorske in Gorenjske na Notranjsko.