VABILO NA “POHOD PO BARIKADAH” IN SREČANJE NEKDANJIH PRIPADNIKOV ČETE TO CERKNO

Veterane in veteranke ter vse nekdanje Teritorialce vabimo na »pohod po barikadah« in srečanje nekdanjih pripadnikov Cerkljanske čete Teritorialne obrambe Idrija,  ki bo v nedeljo 23.9.2018 na Želinu.

»Pohod po barikadah« je aktivnost s katero veterani vojne za Slovenijo in drugi udeleženci,  ohranjamo spomin na bojne aktivnosti, v katerih so pripadniki različnih enot Teritorialne obrambe Idrija nadzirali promet na  glavnih komunikacijah preko občine Idrija.  Njihova naloga je bila  postaviti  in varovati  cestne barikade ter preprečiti morebitne premike  enot JLA po komunikacijah iz osrednje Slovenije  proti  mejnim prehodom z Italijo.
Z letošnjim pohodom se bomo spomnili pripravi in varovanju cestne barikade na Želinu, ki so ga izvajali pripadniki Diverzantskega odreda in  Cerkljanske čete Teritorialne obrambe Idrija.  Pohod pa bomo združili  tudi s srečanjem vseh nekdanjih pripadnikov 85. samostojne čete Teritorialne obrambe Cerkno.

PROGRAM PRIREDITVE:

Pohod po barikadah:
Lužnik, ob 8.00 uri, odhod pohodne kolone (po brvi preko Idrijce) proti Želinu. Pohodna kolona bo hodila
po poti po levem bregu Idrijce in okoli 12,00 ure prispela na prireditveni prostor na Želinu.

 

Srečanje nekdanjih pripadnikov Cerkljanske čete Teritorialne obrambe:
Želin,   na prireditvenem prostoru pod šotorom postavljenim  na travniku ob mostu za Jagršče.


– od 12,30 do 13,30 ure,  ogled lokacije barikade na Želinu  in seznanitev z aktivnostmi pri postavitvi in varovanju barikade, o čemer bosta spregovorila: Tomaž Tušar namestnik poveljnika Diverzantskega odreda TO, ki je postavil barikado in Stanislav Platiše, poveljnik voda Cerkljanske čete, ki je varoval barikado (v primeru dežja ogled odpade in bo predstavitev  v okviru slovesnosti v šotoru)
– od 13,30 do 14,30 ure,  kosilo za vse udeležence srečanja.
Kosilo bo  pripravljeno za pohodnike in za tiste, ki se bodo udeležili samo srečanja teritorialcev
– ob 14,30 do 15,00 ure,  krajša spominska slovesnost posvečena obuditvi spomina na dejavnost Cerkljanske čete TO Idrija.
Na slovesnosti bodo spregovorili: Zorko Velikanje, predsednik OZ VVS Idrija Cerkno, Dušan Obid, nekdanji poveljnik Cerkljanske čete TO
– od 15,00 ure dalje, prijateljsko druženje udeležencev srečanja.

V primeru zadovoljive udeležbe,  bo Slovenska vojska  na prireditvi predstavila del svoje sodobne pehotne oborožitve.

Prireditev bo ob vsakem vremenu. Zaradi organizacije prehrane vas vabimo da svojo prisotnost  na srečanju, najkasneje do 20.9.2018,  najavite Franciju Ferjančič na tel. 041-475 312 ali e- mail franci.ferjancic@siol.net .

Vaša udeležba bo dala srečanju še poseben pomen, zato vljudno vabljeni v čim večjem številu!