POHOD V SPOMIN BRANILCEM CESTNE BARIKADE NA ŽLINU

V nedeljo se je preko štirideset veterank in veteranov ter drugih udeležencev,  udeležilo  »pohoda po barikadah« po dolini Idrijce od Lužnika do Želina  in srečanja  nekdanjih pripadnikov 85. samostojne čete Teritorialne obrambe Cerkno na Želinu.

 

 

Pohod po barikadah je  tradicionalna aktivnost s katero veterani vojne za Slovenijo iz Idrije in Cerknega   ohranjajo spomin na bojne aktivnosti, v katerih so pripadniki različnih enot Teritorialne obrambe Idrija nadzirali promet na  glavnih komunikacijah preko občine Idrija.  Njihova naloga je bila  postaviti  in varovati  cestne barikade ter preprečiti morebitne premike  enot JLA po komunikacijah iz osrednje Slovenije  proti  mejnim prehodom z Italijo.

Z letošnjim pohodom so  obudili spomin na postavitev in varovanje cestne barikade na Želinu ter kontroli prometa na komunikaciji  od Želina proti Stopniku,  ki so ga v obdobju od 27.6. do 4.7.1991 izvajali pripadniki Diverzantskega odreda in  drugega voda Cerkljanske čete Teritorialne obrambe Idrija.

 

Pohodno kolono je pot vodila mimo domačij na levem bregu  Idrijce, ki so pohodnike sprejele z enako prisrčnostjo in gostoljubnostjo, kot so leta 1991 sprejemali pripadnike Teritorialne obrambe.

 

 

V naselju Travnik je pohodna kolona obiskala domačijo »Pri Ježu«, kjer je v decembru 1990,  v operaciji varovanja dokumentacije slovenskih nabornikov, delovala opazovalnica Teritorialne obrambe na komunikaciji Tolmin Idrija. Ob tej priložnosti je predsednik OZ VVS gospodarju domačije izročil  že pred časom podeljeno priznanje za sodelovanje in prispevek v času osamosvajanja »Slovenska družina«.

 

Osrednje dogajanje je potekalo na Želinu, kjer so se pohodnikom pridružili tudi nekdanji pripadniki 85. samostojne čete Teritorialne obrambe Cerkno, veterani veteranskega združenja Sever  in nekateri drugi udeleženci.

 

 

Vsi udeleženci srečanja so se najprej odpravili na lokacijo,  kjer je bila postavljena cestna barikada  na Želinu. Tomaž Tušar, nekdanji namestnik poveljnika Diverzantskega odreda TO, je prisotne seznanil z  aktivnostmi te enote pri postavitvi barikade.

 

 

Stanislav Platiše, poveljnik  drugega voda Cerkljanske čete, pa je pojasnil aktivnosti te enote pri kontroli prometa in  varovanju barikade.

 

 

Vojko Čuk, nekdanji poveljnik Idrijske čete TO,  pa je ob tej priliki obudil spomin  tudi na aktivnosti te enote pri nadzoru prometa ter postavitvi  in varovanju barikade v Zali  na komunikaciji Idrija – Logatec.

 

 

Po kosilu je sledila krajša  spominska slovesnost na kateri je prisotne najprej nagovoril predsednik OZ VVS Zorko Velikanje.

 

 

V pozdravnem nagovoru je udeležence pozdravil poslanec Državnega zbora Samo Bevk. Zaključna beseda je pripadla predsedniku OZ ZSČ Idrija Cerkno, podpolkovniku  Branetu Tušarju.

 

 

Spomine na delovanje Cerkljanske čete TO pa je v svojem nagovoru  nekdanjim soborcem, obudil Dušan Obid, nekdanji poveljnik čete.  V priložnostnem kulturnem programu je nastopil harmonikar Miha Peternelj, Marijan Platiše pa je prebral sestavek, ki ga je za zbornik o osamosvojitveni vojni napisal Dare Likar.

Srečanje nekdanjih teritorialcev se je nadaljevalo  s prijateljskem druženju in zaključilo z željo, »da bi se še kdaj dobili«.