NAJ ŽIVI TERITORIALNA OBRAMBA REPUBLIKE SLOVENIJE

Kar  za poln avtobus  veterank in veteranov iz Idrijskega in Cerkljanskega, se je v soboto 6. oktobra 2018 udeležilo osrednje Primorske proslave ob 50. obletnici ustanovitve Teritorialne obrambe Slovenije v  Kosovelovem domu v Sežani.  Na veselje organizatorjev so bili med udeleženci tudi nekdanja komandanta Občinskega štaba TO Idrija Zdenko Lužnik in Zorko Velikanje, nekdanji člani Občinskega štaba TO Idrija, ter nekdanji poveljniki nekaterih enot  TO Idrija.

Že med potovanjem v Sežano so se med udeleženci spletli prijetni pogovori v katerih so obujali spomine na čas, ki so ga skupaj preživeli v enotah in štabih TO ter o nalogah, ki so jih s predanostjo opravljali na vojaških usposabljanjih. Zlasti pa o nalogah, ki so jih izvajali v času osamosvajanja Slovenije, od predaje orožja v skladišče JLA, do delovanja Manevrske strukture narodne zaščite in skrivanja orožja v tajnih skladiščih, pa do  vojaškega spopada z nekdanjim partnerjem  –  JLA v osamosvojitveni vojni za Slovenijo leta 1991.

V preddverju Kosovelovega  doma v Sežani so si udeleženci najprej ogledali dokumentarno razstavo o razvoju in delovanju Teritorialne obrambe, ki sta jo pripravila Vito Breginc in Srečko Rože.

 

 

Po intoniranju državne himne, ki je na noge dvignila do zadnjega kotička napolnjeno dvorano Kosovelovega doma, je v imenu organizatorjev – veteranskih organizacij Severne in Južne Primorske ter Notranjske, udeležence nagovoril Janez Pajer iz OZ VVS Sežana.

 

O ustanovitvi, razvoju in delovanju Teritorialne obrambe Slovenije, o njenih bojnih aktivnostih in zmagi v osamosvojitveni vojni za Slovenijo ter o njenem preoblikovanju v Slovensko vojsko, pa je v slavnostnem govoru spregovoril brigadir Bogdan Beltram, nekdanji poveljnik Pokrajinskega štaba TO Severnoprimorske pokrajine. Svoj nagovor je zaključil udarno, z geslom:  “Naj živi Teritorialna obramba Slovenije”

V doživetem kulturnem programu, ki je potekal v režiji Bojana Podgorška in skozi katerega je udeležence vodila povezovalka Ana Godnik, so nastopili:  Godba na pihala Divača, Mešani pevski zbor Divača-Lokev, Veteranski oktet Ilirska Bistrica, Drago Mislej- Mef in Bojan Podgoršek. Kot se za Primorce spodobi, se je prireditev, ob prepevanju vseh v dvorani, zaključila s Primorsko himno »Vstajenje Primorske«.

Po zaključeni proslavi so se udeleženci zadržali na prijateljskem srečanju, na katerem so se stisnile številne roke nekdanjih znancev in soborcev iz enot in štabov Teritorialne obrambe. Med ostalimi so se razveselili srečanja z nekdanjim poveljnikom pokrajinskega štaba TO Severnoprimorske pokrajine Josipom Ljubičem.  Ob teh srečanjih so se obudili številni spomini na sodelovanje v Teritorialni obrambi Republike Slovenije.