ZAVRAČAMO TRDITVE O DVEH TERITORIALNIH OBRAMBAH, MI SMO BILI V TO!

Kljub javnem omalovaževanju in nasprotovanju  obeleževanja tega dogodka,  s strani nekaterih znanih »osamosvojiteljev«  zbranih v društvu VSO, so v sredo 10.10.2018, veterani vojne za Slovenijo iz Cerknega, Idrije in Logatca  skupaj potovali na osrednjo proslavo v  počastitev 50 letnice ustanovitve Teritorialne obrambe,  ki jo je  na  Gospodarskem razstavišču v Ljubljani  pripravila Zveza veteranov vojne za Slovenijo. Teritorialna obramba je bila namreč ustanovljena 20. novembra 1968.

Pred  proslavo  je delegacijo ZVVS sprejel predsednik Državnega zbora RS mag. Dejan Židan, ki je nato nagovoril udeležence pohoda v počastitev 50. obletnice Teritorialne obrambe, ki so se zbrali  na trgu pred poslopjem  Državnega zbora.

 

 

Veterani so se nato v sprevodu po ljubljanskih ulicah, noseč številne zastave in prapore,  odpravili na Gospodarsko razstavišče, kjer je bilo osrednje prizorišče proslave.

 

 

Kot je v svojem nagovoru  med drugim poudaril predsednik ZVVS Ladislav Lipič: »Naše slovesnosti ob 50. obletnici TO niso same sebi namen in niso uperjene zoper nikogar, še manj pa poveličevanju česarkoli. Namenjene so kot zahvala, priznanje ter pomnik pripadnikom TO in vsem, ki so ne glede na državno ureditev prispevali k obrambi Slovenije, ne zato, ker so morali, temveč, ker so hoteli.
Namenjene so ljudem, katerih del danes sedi v tej dvorani, namenjene so mnogim, ki se le te in takšnih prireditev ne morejo več udeleževati. Še posebej pa so namenjene ljudem, ki niso več med nami. Zato odločno zavračamo trditve posameznikov o dveh Teritorialnih obrambah, kajti takšne trditve so žalitev vseh omenjenih v mojem nagovoru. Nam ni bilo treba pisati pristopnih izjav za prehod iz ene TO v drugo. Mi smo bili v TO!
In ne nazadnje – namenjene so državi Sloveniji in njenim voditeljem kot spomin in še bolj kot opomin. Danes, pred to slovesnostjo, smo se simbolno poklonili državi pred DZ, hramom demokracije.
Pokazali smo, da spoštujemo svojo državo, čeprav smo zaradi naše vloge v procesu osamosvajanja velikokrat kritični do tistih, ki jo vodijo. Želimo, da naši državljani živijo v miru in blagostanju in nihče si ne sme dovoliti, da zaradi strankarskih ali osebnih interesov navedeni vrednoti zanemarja ali celo uničuje.
Sporočilo današnje osrednje slovesnosti naj bo spoštovanje do vseh tistih, ki so branili in branijo svojo domovino in s tem svojo in našo svobodo, kajti država, ki potrebuje vojake in vojsko le v vojni, nima svetle prihodnosti…«. Strinjanje  in podporo z izrečenimi mislimi, so udeleženci izrazili z gromkim aplavzom.

Slavnostni govornik na proslavi  je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

 

 

 

Scenarist in režiser proslave je bil Tomaž Letnar, v njej so nastopili: dramski igralec Danijel Malalan, ki je proslavo vodil, Orkester slovenske vojske, pod vodstvom dirigentke Andreje Šolar, Vokalna skupina Gallina, Moški pevski zbor Srečko Kosovel, baritonist Luka Ortar, plesalke in plesalci v koreografiji Mihe Krušiča, ki  so izvedli  odličen, vsebinsko domišljen in sporočilen  ter odmeven kulturni  program.