ODKRILI SPOMINSKO OBELEŽJE TAJNEMU SKLADIŠČU OROŽJA TERITORIALNE OBRAMBE IDRIJA

Spomin ima nenavadno lastnost, da se v svojem bistvu nikoli ne pokvari. Ne glede na to, kako ga od zunaj spreminjamo, lepšamo ali barvamo, ostane resničen. Ker živi, tukaj in zdaj.  Zato iz naše zgodovine lahko črpamo vedenje in spoznanje, da smo se v najpomembnejših trenutkih znali modro odločati in poiskati ustrezno rešitev.

 

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo se je v petek 9.11.2018 oddolžilo  spominu na enega  pomembnih dogodkov, ki se je v obdobju priprav na vojaško zavarovanje slovenskih osamosvojitvenih procesov v letih 1990 – 91   dogodil na območju občine Idrija.

 

Na dobro obiskani slovesnosti, katere scenarij je pripravil Marijan Platiše, vodila pa jo je Maja Filipič Terpin,  so  na pročelju upravne stavbe koncerna Kolektor  v Idriji, odkrili spominsko obeležje tajnemu skladišču orožja in streliva Teritorialne obrambe Idrija, ki je v prostorih tega podjetja delovalo v letih 1990 in 1991. Prva lokacija tajnega skladišča  je bila v zaklonišču pod upravno stavbo, nato pa se je preselilo v transformatorsko postajo v stavbi sedanjega podjetja Ascom. Vodstvo in zaposleni so tedaj pomembno prispevali, da so se enote Teritorialne obrambe Idrija lahko opremile in oborožile ter nato izvajale svoje bojne naloge.

Spominsko ploščo sta ob častnem postroju praporščakov in nekdanjih teritorialcev, ki jih je vodil Jože Erjavec, odkrila veterana vojne za Slovenijo Bojan Furlan, ki je bil v času osamosvajanja odgovoren za oborožitev in opremo enot in  Maro Brus, predstavnik koncerna Kolektor, ki je bil  pomočnik komandanta za zaledje v Diverzantskem odredu Teritorialne obrambe Idrija.

Uvodoma je navzoče nagovoril predsednik Območnega združenja Zorko Velikanje, ki je pozdravil tudi številne goste, med katerimi so bili: Ladislav Lipič, predsednik Zveze veteranov Slovenije, Vito Berginc, nekdanji poveljnik 63. Območnega štaba TO Tolmin, Drago Vidrih, nekdanji načelnik MSNZ Severne primorske, Stojan Petrič predsednik Nadzornega sveta koncerna Kolektor, Radovan Bolko, predsednik uprave koncerna Kolektor,

Bojan Režun, Državni svetnik in predsednik OZ borcev za vrednote  NOB Idrija, Bojan Sever, župan občine Idrija, Jožef Člekovič in Vladimir Sedej,  predsednik in podpredsednik Pokrajinskega odbora ZVVS Severne Primorske,  Angel Vidmar, predsednik Društva veteranov Sever  za Severno Primorsko, predstavniki PP Idrija, Brane Tušar, predsednik Območnega združenja Slovenskih častnikov Idrija Cerkno ter  predstavniki sosednjih veteranskih združenj: Ajdovščina, Nova Gorica, Brda, Kanal, Gornje Posočje, Logatec in Vrhnika.

V imenu domačina, koncerna Kolektor je prisotnim spregovoril Radovan Bolko predsednik uprave Kolektorja, ki je poudaril, da se je takratno vodstvo podjetja zavestno odločilo, da v svojih prostorih omogoči skladiščenja orožja in, da je bil  Kolektor razvoju Teritorialne obrambe v Idriji vseskozi naklonjen.

 

V imenu občine Idrija pa  udeležence  pozdravil župan Bojan Sever, ki je poudaril pomen enotnosti za doseganje skupnih ciljev, ter ohranjanje zavedanja, da nam država ni bila dana ampak se je bilo potrebno zanj tudi boriti.

 

 

Odkritje spominskega obeležja je kot slavnostni govornik pospremil generalmajor, Ladislav Lipič, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo. V  svojem nagovoru je orisal zgodovinske trenutke, ko smo Slovenci zbrali pogum in ob aktivnostih Teritorialne obrambe zagotovili osamosvojitev države. Vojna za Slovenijo je bila vojna nas vseh. Spoštujmo in bodimo hvaležni vsem, ki so po svojih močeh pomagali pri tem, je dodal.  Poudaril  je  velik pomen slovenske Teritorialne obrambe, katere 50. letnico ustanovitve obeležujemo letos,  za vojaško zavarovanje slovenskih osamosvojitvenih procesov  ter za dosego zmage v osamosvojitveni vojni. Ker je šlo za zelo veliko enotnost Slovenije, so vsi tedanji dogodki zelo pomembni v  tem izjemnem delu slovenske zgodovine.

Posebno veličino dogodku  so v zaključnem delu svečanosti, s svojimi nastopi  v kulturnem programu dodali glasbeni gostje:   igralka in pevka Lara Jankovič in Idrijski kvartet saksofonov.

 

 

Čas vojne za Slovenijo je bil čas velikih pričakovanj, smelih dejanj in drznih odločitev. Bil je tudi čas strahu pred neznanim.  Bil pa je tudi čas izjemne enotnosti in poguma. Zato bo  tudi  besede izrečene ob odkritju spominskega obeležja, ne bodo utonile v pozabo, spominsko obeležje pa bo imelo častno mesto.