NAGOVOR PREDSEDNIKA OZ VVS ZORKA VELIKANJE NA PROSLAVI “MOJA SLOVENIJA POZDRAVLJENA”

V počastitev Dneva samostojnosti in enotnosti je Osnovna šola Idrija v petek, 21. decembra, pripravila svečano akademijo pod naslovom »Moja Slovenija pozdravljena«, ki je bila v Idriji osrednji dogodek  ob prazniku.

Slavnostni govornik na prireditvi je bil predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Idrija – Cerkno  Zorko Velikajne.

Njegov nagovor v nadaljevanju objavljamo v celoti:

 

Drage učenke in učenci, spoštovani učitelji in starši, veteranke in veterani, gospe in gospodje

Pred nami so trije prazniki. Vsi so pomembni. Iz vseh črpamo navdih za našo prihodnost in srečo. Dan samostojnosti in enotnosti pa ima še poseben pomen.
Tega dne 26. decembra 1990 je dokončno dozorela želja o samostojni državi, ki smo jo potrdili s plebiscitarno odločitvijo.

Naš narod ni tu od včeraj. Že v 7.stoletju so naši predniki poselili te kraje. Med vsemi slovanskimi ljudstvi so prodrli najdlje na zahod in se vrinili  med germanski in romanski živelj, kjer živimo še danes. Žal je naša takratna državna tvorba zaradi osvajalskih teženj, pokristjanjevanja in pohlepa razpadla. Vzeli so nam tujci vsa bogastva, vse pravice, celo naša govorica jim je bila napoti. Koliko tujih zastav se je zamenjalo na naših tleh v teh stoletjih?
Da ni bilo mož, ki so v vsem tem času čutili pripadnost temu narodu, da ni bilo Trubarja, Vodnika, Prešerna, Cankarja in ostalih, nas ne bi bilo več.
Tako je želja po svobodi , samostojnosti in neodvisnosti v narodu tlela celo tisočletje.
Vendar čas dolgo ni bil zrel. Šele leta 1990 so bile razmere take, da se je dalo vseobsegajočo željo uresničiti . Uspelo nam je, ker smo bili v tem prizadevanju enotni. Ni ga bilo, ki ne bi bil prepričan, da na svoji zemlji zmoremo skrbeti zase. Kajti samostojnost je mogoče doseči samo, če smo zreli, če smo sposobni presojati, če predvidimo posledice svojih odločitev, če znamo stopiti skupaj in če smo sposobni prevzeti odgovornost za svoja dejanja.

Domovino smo imeli že prej, zdaj imamo tudi državo! Ali smo še pripravljeni nadaljevati, kar je bil takrat skupni cilj? Ali pa nas bodo medsebojne razprtije vrnile na stara pota?
Kako je že rekel pokojni predsednik ZDA Kennedy? »Ne pričakujte, da bo vse uredila država. Storitev vse kar lahko, kajti vi ste država!«

Spoštujmo torej to, kar je naše. Če nič drugega, smo to dolžni prejšnjim rodovom.
Kdo je izkrčil gozdove, izruval korenine in parobke, očistil travnike osatov in kopriv, zoral polja in žita, da je zadišal na mizi skromen hlebec kruha?
Kdo je postavil hiše, šole in tovarne kjer so zdaj naši domovi in kje si zaslužimo kruh? Stoletja žuljev in znoja naših dedov in očetov so bila potrebna, da smo sedaj svoji na svojem.

Pred nami so prazniki. Naj bodo praznični tudi naši občutki.
V imenu OZ VVS Idrija-Cerkno in v svojem imenu vam želim, da bi to vzdušje začutili v krogu svojih bližnjih in da bi dojeli, koliko smo v resnici povezani med seboj in koliko drug drugega potrebujemo.

Veliko zdravja , notranjega miru in zadovoljstva ter sreče vsem!

Srečno!