SLAVNOSTNA AKADEMIJA UVOD V LETOŠNJO SPOMINSKO PRIREDITEV PARTIZANSKE SMUČINE

V petek popoldan je v prostorih Osnovne Cerkno, katere objekt nosi ime »Spomenik NOB«, potekala slavnostna akademija v spomin na dogodke izpred 74 let v Cerknem – na prve organizirane partizanske smučarske tekme, ki so se na osvobojenem ozemlju Cerkljanske odvijale 20. in 21. januarja 1945 sredi tedanje okupirane Evrope. Na tekmah je več kot 40 partizanov tekmovalo v veleslalomu, patruljnem teku in skokih. Kraj je bil med organizacijo tekem v krogu 80 kilometrov obdan s 15.000 pripadniki nemških in drugih sovražnih enot. Tekmovanja pa si je kljub vsemu ogledalo več kot 1.000 obiskovalcev.

To je bila tudi uvodna prireditev v spominske smučarske tekme »Partizanske smučine Cerkno 45« ki bodo konec tedna potekale na smučarskem centru Cerkno.
Kot je že tradicija bo v okviru spominskih  smučarskih tekem potekalo  letos že  15. Prvenstvo veteranov vojne za Slovenijo v veleslalomu. Na tekmo je prijavljenih 114 tekmovalk in tekmovalcev iz 19  OZ VVS. Poleg veteranov vojne za slovenijo bodo na spominskih tekmah sodelovali tudi člani ZZB za vrednote NOB, člani Policijskega veteranskega društva Sever, člani Zveze slovenskih častnikov in pripadniki Slovenske vojske.
Na akademiji sta po prihodu postroja praporščakov veteranskih in domoljubnih organizacij ter intoniranju državne himne,

 

 

prisotne uvodoma pozdravila  predsednik organizacijskega odbora Miha Butara in župan Občine Cerkno Gašper Uršič.

 

 

 

Slavnostni govornik na akademiji pa je bil dr. Tomaž Čas, predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever.

 

 

 

Akademije se je udeležil tudi filmski ustvarjalec iz Idrije Dušan Moravec, ki je tudi režiser novega dokumentarnega filma o Partizanskih smučinah, ki je v nastajanju. Moravec je prisotnim predstavil zamisli o filmski upodobitvi Partizanskih smučin.

 

 

Kulturni program so s pesmijo in besedo, oblikovali devetošolci iz Osnovne šole Cerkno z zborovodkinjo Vanjo Lampič.