PRAPORŠČAKI OBMOČNIH ZDRUŽENJ NA URJENJU IN LETNEM SREČANJU

V soboto 3. aprila 2019 je Ptuj gostil srečanje in usposabljanje praporščakov Zveze veteranov vojne za Slovenijo.

Usposabljanja se je udeležilo  preko 70 praporščakov z  52 praporji.

 

Iz Območnega združenja Idrija-Cerkno smo se urjenja udeležili štirje člani.
Ob pol devetih smo se zbrali v bivši vojašnici na Vičavi na Ptuju. Dobrodošlico nam je izrekel gostitelj, predsednik OZVVS Ptuj Vlado Žgeč in nam na kratko predstavil delovanje njihovega območnega združenja veteranov.

 

Glavni praporščak ZVVS Dominik Grmek nas je seznanil z vsebino in potekom urjenja.

Pod vodstvom inštruktorjev smo se v štirih skupinah urili v različnih postrojih in premikih s praporji vse do pol desete ure.

 

Po končanem urjenju smo v postroju s praporji odkorakali po mestnih ulicah Ptuja. Pred Mestno hišo smo se v čast visokih gostov in zbranim občanom postavili v svečan postoj s Slovensko zastavo na sredi. S praporji v častnem pozdravu smo v zboru deklamirali Slovensko himno. Glavni praporščak Dominik Grmek je gostiteljem podal raport.

 

S kratkimi nagovori so nas pozdravil, predsednik OZVVS Ptuj Vlado Žgeč, županja mestne občine Ptuj ga. Nuška Gajšek s sodelavci in predsednik ZVVS Ladislav Lipič.
Po slovesnosti smo z gromkim glasom izrekli še zaprisego »Za koga?« »Za Slovenijo!« in zapustili Mestni trg.

 

Po uradnem delu smo odšli na Ptujski grad od koder je lep razgled na mesto. Predsednik OZVVS Ptuj Vlado Žgeč nas je seznanili s kronološkim potekom dogodkov v osamosvojitveni vojni za Slovenijo na njihovem območju. Prav na Ptuju so že 28. maja 1991 imeli prvo žrtev strelov s strani JLA v Sloveniji. Takrat električar Boris Fras, je dobil nalogo, da odklopi električni vod do vojašnice. Med delom ga je v nogo ustrelil Niški specialec JLA. Le pogumnim občanom gre zahvala, da so ga zaščitili in rešili pred ugrabitvijo s strani JLA.

V nadaljevanju smo si ogledali še muzejske zbirke Ptujskega gradu,  viteške dvorane in zbirke orožja, vojaške opreme in drugih  zgodovinskih in turističnih zanimivosti mesta.

 

 

Po ogledu smo odšli na zasluženo kosilo. V prijetnem vzdušju smo se poslovili in si zaželeli, da se prihodnje leto spet srečamo.

Jože Erjavec