NA SVEČANOSTI V OŠ ČRNI VRH PODELILI PRIZNANJA NAJBOLJŠIM MLADIM LITERATOM

V četrtek  25.4.2019  je v Osnovni šoli Črni Vrh nad Idrijo potekala svečanost, ki so jo v sodelovanju z Območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo Idrija – Cerkno, pripravili  prizadevni učenci in učitelji te šole. Proslava je bila, v prisotnosti številnih gostov,  namenjena počastitvi  bližnjega Dneva upora proti okupatorju in Praznika dela ter svečanemu zaključku letošnjega literarnega natečaja  »Tudi pri nas je potekalo osamosvajanje Slovenije«.

Po prihodu postroja praporščakov veteranskih in domoljubnih organizacij ter odpeti Zdravljici, se je proslava nadaljevala s komentiranim dokumentarnim filmskim posnetkom krajana Franca Lampeta o eksploziji in opustošenju, ki ga je v Črnem Vrhu povzročila eksplozija orožja in streliva v vojaškem skladišču. Ta filmski zapis je  dragoceno in eno redkih dokumentarnih gradiv o eksploziji skladišča.

 

Svečno vzdušje  so nato z ubrano zapetimi domoljubnimi pesmimi razgreli združeni pevski zbor OŠ Črni Vrh pod vodstvom Damjane Vončina

 

 

 

V nadaljevanju so zbrane nagovorili: predstavnica šole gostiteljice in organizatorka proslave Karmen Simonič Mervic,  predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Idrija – Cerkno Marijan Platiše in  podžupan Občine Idrija Branko Lapajne.

 

 

Kot slavnostni govornik je udeležence nagovoril Angel Vidmar, predsednik Policijskega  veteranskega združenja Sever Severnoprimorske, ki je osvetlil dogodke iz časa  priprav na osamosvojitev Slovenije in dogodke iz osamosvojitvene vojne.  V delu nagovora, ki ga je namenil zlasti mladim, pa je izpostavil  pomen  krepitve domoljubja, medsebojnega spoštovanja in sodelovanja.

 

V kulturnem programu so poleg pevcev  nastopili tudi učenci 4. in 5. razreda črnovrške šole, ki so pod vodstvom mentoric Ivanke Erjavec in Marije Rupnik Hladnik predstavili zanimiv  izbor slovenskega ljudskega pesništva.

 

 

V osrednjem delu slovesnosti pa sta predsednik strokovne komisije Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Zorko Velikanje in predsednik območnega združenja Marijan Platiše podelila priznanja avtorjem najboljših literarnih prispevkov prispelih na letošnji že 8. literarni natečaj »Tudi pri nas je potekalo osamosvajanje Slovenije«.  Priznanja in knjižne nagrade so prejeli: Luka Makuc iz OŠ Cerkno, Elizabeta Čebular iz OŠ Črni Vrh nad Idrijo, Gašper Golob Rupnik iz OŠ Idrija in  Julija Černilogar iz OŠ Spodnja Idrija.
Elizabeta Čebular in Gašper Golob Rupnik  sta  odlomka iz svojih nagrajenih literarnih del tudi prebrala. Za zaključek slovesnosti pa je učenka črnovrške osnovne šole Veronika Fajdiga, prebrala svojo pesem, v kateri je izpovedala, v kakšni Sloveniji želi živeti.
Vsi sodelujoči na literarnem natečaju, pa so kot nagrado za sodelovanje  prejeli zbornik z literarni prispevki z letošnjega  natečaja, ki ga je izdalo Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo, ter spominske majice. V mesecu maju pa bo Območno združenje vse avtorje prispevkov in njihove mentorje  popeljalo tudi na ekskurzijo v Park vojaške zgodovine v Pivki.