VABLJENI NA POHOD PO BARIKADAH IN SREČANJE PRIPADNIKOV ČETE TO CERKNO

“Pohod po barikadah« je aktivnost s katero veterani vojne za Slovenijo in drugi udeleženci,  ohranjamo spomin na bojne aktivnosti, v katerih so pripadniki različnih enot Teritorialne obrambe Idrija nadzirali promet na  glavnih komunikacijah preko občine Idrija.  Njihova naloga je bila  postaviti  in varovati  cestne barikade ter nadzirati in preprečiti morebitne premike  enot JLA po komunikacijah.

Z letošnjim pohodom, ki bo v soboto 18.5.2019, se bomo spomnili priprav in varovanju cestne barikade na Kladju, ki so ga izvajali pripadniki  Cerkljanske čete Teritorialne obrambe Idrija.
Pohod pa bomo združili  tudi z drugim srečanjem nekdanjih pripadnikov 85. samostojne čete Teritorialne obrambe Cerkno.

PROGRAM PRIREDITVE:

1. POHOD PO BARIKADAH:

Cerkno (trg pred barom Gabrijel) ob 9.00 uri:  odhod pohodne kolone proti Kladju. Pohodna kolona bo hodila po trasi  skozi Cigunco v Gopalše, mimo Sluga  in naprej  do lokacije barikade.
Pohodniki bodo  okoli 10,30 ure prispeli  na lokacijo (križišče pod Kladjem) kjer je bila  med osamosvojitveno vojno cestna  postavljena barikada na cesti Cerkno –Škofja Loka.

Lokacija barikade ob 10,45 uri ogled lokacije barikade in seznanitev z aktivnostmi pri postavitvi in varovanju barikade, o čemer bo spregovoril Darko Svetičič, poveljnik voda Cerkljanske čete, ki je varoval barikado
Po končani predstavitvi pohodniki in ostali udeleženci nadaljujejo pot mimo Ratovža  proti Kladjem.

2. SREČANJE NEKDANJIH PRIPADNIKOV CERKLJANSKE ČETE TERITORIALNE OBRAMBE:

Kladje (na prireditvenem prostoru v objektu »Podmornica« – nekdanja vojašnica JLA):
– od 12,30 do 13,30 ure,  kosilo za vse udeležence srečanja.
Kosilo bo  pripravljeno za pohodnike in za vse ostale, ki se bodo udeležili samo srečanja teritorialcev
– ob 13,30 do 14,00 ure,  krajša spominska slovesnost posvečena obuditvi spomina na dejavnost Cerkljanske čete TO Idrija v osamosvojitveni vojni.
Na slovesnosti bosta spregovorila: Marijan Platiše, predsednik OZ VVS Idrija Cerkno in Janez Vončina, nekdanji politkomisar Cerkljanske čete TO
– priložnostni kulturni program (sodeluje  Pavel Magajne – harmonika in nagrajeni članek literarnega natečaja)
– od 14,00 ure dalje, prijateljsko druženje udeležencev srečanja.

Celoten program bomo izvedli ob vsakem vremenu. Zaradi organizacije prehrane vas vabimo, da svojo prisotnost  na srečanju, najkasneje do 15.5.2019,  najavite Franciju Ferjančič na e- mail franci.ferjancic@siol.net  ali GSM 041- 475 312

Vaša udeležba bo dala srečanju še poseben pomen, zato vljudno vabljeni v čim večjem številu!