VETERANI NA PRAZNOVANJU 75 LETNICE TISKARNE SLOVENIJA

Veterani OZ VVS Idrija Cerkno so se v soboto 25. maja udeležili pohoda iz Vojskega do Partizanske tiskarne Slovenija. Pohod je bil sestavni del slovesnosti ob 75-letnici ustanovitve Partizanske tiskarne Slovenija, ki jih je v sodelovanju s soorganizatorji pripravil Mestni muzej Idrija.

 

Zbirališče pohodnikov je bilo pred Domom krajanov in gasilcev na Vojskem, od koder jih je pot vodila skozi Črtež do Rovtarjevega vrha, od tu čez Hum do tiskarne Slovenija.  Po zaključeni proslavi v tiskarni pa mimo Krpcije nazaj na Vojsko.

 

 

V Partizanski tiskarni Slovenija, ki je bila zgrajena pred 75 leti, je kot sredstvo upora proti nacistični okupaciji in fašistični raznarodovalni politiki ilegalno nastajal časopis Partizanski dnevnik. Ta še danes velja za edini uporniški časopis v takratni okupirani Evropi. Ta časopis  v slovenskem jeziku  je izhajal vsak dan. Za njegovo nemoteno izhajanje  je od septembra 1944 do konca vojne  v tiskarni skrbelo več kot 40 ljudi. Poleg njih pa še veliko število kurirjev in ilegalcev, ki so po nevarnih poteh dan za dnem bralcem prinašali časopis ter z njim novice, spodbudo za odpor ter upanje na zmago in svobodo.

Partizanska tiskarna Slovenija je danes med najbolj avtentično ohranjenimi spomeniki iz druge svetovne vojne na Slovenskem. Je v celoti ohranjena in ima status kulturnozgodovinskega spomenika že od leta 1947, od leta 1957 pa zanjo skrbi Mestni muzej Idrija.Tradicijo časopisa Partizanski dnevnik pa  nadaljuje Primorski dnevnik, ki od 1. maja 1945 izhaja v Trstu.