V REGIJI POTEKAJO SVEČANOSTI NAMENJENE POČASTITVI DNEVA DRŽAVNOSTI

V teh dneh se po vseh občinah v Severnoprimorski regiji vrstijo svečanosti in dogodki, ki jih veteranske in ostale domoljubne organizacije ter lokalne skupnosti pripravljajo v počastitev Dneva državnosti ter v spomin dogodkom iz osamosvojitvene vojne za Slovenijo v katerih so Teritorialna obrambe, Milica in Narodna zaščita ob pomoči drugih struktur in civilnega prebivalstva, z vojaškimi sredstvi obranile osamosvojitvene procese novonastale države.
Tudi v tem dogajanju je bila Primorska nekaj posebnega. Medtem ko so v Ljubljani potekale priprave na osamosvojitveno slovesnost, je na Primorskem že odjeknil prvi strel v osamosvojitveni vojni. Ta dan pred uradnim začetkom vojne dogo ni bil priznan. Jelko Kacin,  takratni minister za informiranje je razlog za to pojasnil  z argumentom, da je tedanje vodstvo želelo, da se domača in svetovna javnost osredotoči na slovesnost razglasitve samostojne države, saj so na tem gradili narodno soglasje in svojo prihodnost.
Delegacija OZ VVS Idrija Cerkno se je  v soboto popoldan udeležila slovesnosti, ki jo je v počastitev Dneva državnosti organiziralo OZ VVS Kanal. Na svečanosti sta poleg predsednika OZ VVS Kanal, udeležence nagovorila tudi županja občine Kanal in Danijel Božič podpredsednika Zveze veteranov vojne za Slovenijo.

 

V večernih urah istega  pa so se predstavniki OZ VVS Idrija Cerkno udeležil tudi  slovesnosti, ki jo je v počastitev Dneva državnosti v Posočju, ki jo je v sodelovanju z občinami Bovec, Kobarid in Tolmin, organiziralo OZ VVS Gornje Posočje. Na svečanosti sta poleg Metoda Lebana navzoče nagovorila tudi Uroš Brežan, župan občine Tolmin in Boštjan Pokljukar, minister za notranje zadeve.

 

V Idriji pa se bodo Dnevu državnosti poklonili na dogodku, ki ga  OZ VVS Idrija Cerkno v sodelovanju z Osnovno šolo Idrija in Občino Idrija organizira v ponedeljek 24.6.2019. Svečan dogodek bo potekal v dveh delih. Ob 8,30. uri bodo na krajši slovesnosti v spominskem parku osamosvojitve Slovenije pred OŠ Idrija  na drog dvignili Slovensko zastavo. Ob 9. uri pa bo v Modri dvorani potekala proslava pozdrav domovini in koncu šolskega leta, ki jo pripravljajo učenci in učitelji Osnovne šole Idrija.  Na obeh slovesnostih bo zbrane nagovoril Tomaž Vencelj, župan občine Idrija.