UDELEŽENCE JE NA SVEČANOSTI OB DVIGU ZASTAVE V IDRIJI NAGOVORIL TUDI MARIJAN PLATIŠE

Na svečanosti v počastitev Dneva državnosti, ki je bila 24.6. v spominskem parku osamosvojitve Slovenije pred Osnovno šolo Idrija, je zbrane uvodoma nagovoril predsednik območne veteranske organizacije Marijan Platiše in zbranim dejal:

Drage veteranke in veterani, drage učenke in učenci, spoštovane učiteljice in učitelji,  cenjeni obiskovalci!
Dan državnosti je eden največjih praznikov slovenske države in njenih državljanov. Za nas, udeležence osamosvojitvene vojne za Slovenijo, pa ima ta dan še poseben tudi čustveni naboj.  Že naslednji dan po razglasitvi samostojne Slovenije smo se namreč odzvali  njenemu klicu, doma smo pustili svoje najdražje ter vsak s svojimi razmišljanji in strahovi odšli v vojno, ne vedoč ali se bomo iz nje vrnili živi in zdravi, ali pa tudi ne.
Zato vas na današnji svečanosti posvečeni Dnevu državnosti, v imenu Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Idrija Cerkno, prav lepo pozdravljam.
Med nami posebej pozdravljam:
– Bojana Režuna, državnega svetnika in predsednika Območnega odbora Združenja
borcev za vrednote  NOB  Idrija – Cerkno
– Tomaža Venclja, župana  in Bojana Lapajne, podžupana občine Idrija,
– Ivico Vončina, ravnateljico OŠ Idrija, današnjo gostiteljico,
– Angele Vidmar, podpredsednika PVZ Sever,
– Predstavnike in praporščake veteranskih in domoljubnih organizacij in
– Novinarje.
Še posebej toplo pa na današnji svečanosti pozdravljam vse soborce iz osamosvojitvene vojne za Slovenijo. S svojim sodelovanjem v osamosvojitveni vojni ste uresničili zavezo, da je slovenska domovina naša mati, kateri dolgujemo hvaležnost in zvestobo. S svojimi ravnanji in predanostjo domovini pa ste tedaj  častno izpolnili svojo dolžnost pred obličjem zgodovine.
Na tem mestu nismo slučajno. Zbrali smo se na zgodovinskem kraju – v spominskem parku osamosvojitve Slovenije, v katerem smo 26. junija 1991, v čast novonastali državi posadili lipo,  ki kot vidite bujno raste in na drog  prvič dvignili  novo slovensko zastavo.  V počastitev Dneva državnosti vojni veterani ta dogodek ponavljamo že nekaj let in to smo svečano  storili tudi danes.
Leta 2011 smo vojni veterani, v spomin na dogodke iz osamosvojitvene vojne na idrijskem in cerkljanskem, tu postavili tudi spominsko obeležje.  S tem je bil uresničen del zamisli o ureditvi spominskega parka. Dokončna zunanja ureditev parka nas še čaka. Upam, da nam bo do naslednjega Dneva državnosti tudi to uspelo, zlasti tudi za to, ker nam je pomoč pri tem obljubil tudi župan Občine Idrija. Ja, za to mu lahko tudi zaploskamo.
Veterani vojne za Slovenijo  se zavzemamo za ohranjanje spoštljivega spomina na dogodke, ki so se odvijali v času slovenskega osamosvajanja. Zato smo zlasti veseli tvornega sodelovanja, ki ga že vrsto let razvijamo z osnovnimi šolami  na našem območju. Tudi današnja slovesnost, ki se odvija tu in se bo nato nadaljevala v Modri dvorani, je plod tega sodelovanja, za kar se nastopajočim, njihovim mentorjem in vodstvu Osnovne šole Idrija iskreno zahvaljujem.
Drage učenke in učenci, čestitam  vam za uspešen zaključek šolskega leta, ter vam želim prijetne počitnice.
Vsem vam spoštovani obiskovalci, pa čestitam državni praznik – Dan državnosti.