VOJSKO JE PONOVNO GOSTILO ŠPORTNO IN DRUŽABNO SREČANJE VOJNIH VETERANOV

Veterani  vojne za Slovenijo in veterani združenja Sever,  njihovi svojci, prijatelji in znanci od blizu in daleč, so se v soboto 29. junija zbrali na Vojskem, ki je gostilo že tradicionalno športno in družabno srečanje veteranov.

 

 

Na dobro obiskanem srečanju, ki ga je vodil Jože Erjavec,  so počastili Dan državnosti in obudili spomin na delovanje Učne čete TO Idrija na Vojskem leta 1991.

 

 

V okviru celodnevnega programa so odlično izpeljali  15. strelsko tekmovanje v streljanju z MK puško. Tekmovanja se je udeležilo preko osemdeset strelk in strelcev iz številnih veteranskih organizacij. Na prizorišču pred lovsko kočo je potekalo zabavno tekmovanje v  streljanju  na slepo tarčo. Prvih deset tekmovalcev z najbližjim zadetkom do centra skrite tarče je prejelo praktične nagrade

 

Pohodniki pa so odšli na voden pohod po razglednih točkah Vojskarske planote z ogledom krajevnih znamenitosti.
Po kosilu je potekala  spominska slovesnost. Z njo so udeleženci počastili Dan državnosti in obudili spomin na delovanje Zbirnega centra za prebegle pripadnike JLA, ki sta ga leta 1991 na Vojskem organizirala in vodila Učna četa in del Zaščitnega voda Teritorialne obrambe Idrija.

Spominsko svečanost je vodila sekretarka Območnega združenja Milena Kržišnik.

 

 

 

Po uvodnih pozdravih Marijana Platiše, predsednika OZ VVS Idrija Cerkno, Jožka Člekoviča, predsednika PO ZVVS Severnoprimorske, ki sta udeležence pozdravila v imenu organizatorjev in Bojana Lapajne, podžupana občine Idrija, ki je udeležence izrazil dobrodošlico v imenu lokalne skupnosti,

 

je udeležence v slavnostnem nagovoru nagovorila Natalija Kovač – Jereb,  državna sekretarka na Ministrstvu za finance.

 

 

Na svečanosti so prejemnikom vročili tudi priznanja ZVVS. Zaslužnim plakete ZVVS, družinam, ki so med osamosvojitveno vojno leta 1991 na svojih domačijah gostile enote Teritorialne obrambe Idrija pa  in priznanja Slovenska družina.

 

 

Svečanost se je nadaljevala s priložnostnim kulturno zabavnim programom.Na zaključku slovesnosti je vodja tekmovanja Jurko Petrič razglasil rezultate strelskega tekmovanja, najboljšim strelkam in strelcem ter ekipam, pa so podelili zaslužene medalje in pokale.
Srečanje se je nadaljevalo s prijateljskim druženjem in dogovorom, da se prihodnje leto tu zopet srečajo.