VABLJENI NA 36. POHOD PO POTEH PRENOSA RANJENCEV

Vabimo vas na 36. pohod po poteh prenosa ranjencev, srečanja osebja, ranjencev in osebja partizanskih bolnišnic Pavla in Franja.

Pohod bo potekal v soboto 31.8.2019.

 

Veterani vojne za Slovenijo kot soorganizatorji pohoda, z udeležbo na pohodu poleg ohranjanja  spomina na najbolj humana, tvegana in nesebična  dejanja druge svetovne vojne na našem ozemlju, posvečamo tudi ohranjanju spomina na delovanje Učne čete Teritorialne obrambe Idrija, ki je v času osamosvojitvene vojne za Slovenijo imela nalogo organiziranja, delovanja in varovanja zbirnega centra za prebegle vojake in oficirje JLA na Vojskem. Zatočišče v njem je našlo preko 130 prebeglih pripadnikov JLA, za katere je bilo poskrbljeno in so po koncu vojne center tudi varno zapustili.

Pohod na Vojsko bo potekal iz več smeri: iz Želina, iz Zadloga in iz Tihe doline. Začetek pohoda ob 7.00 uri.

Srečanje prijateljev partizanskih bolnišnic Franja in Pavla  bo ob 12. uri na Hudem polju. Na srečanju bo udeležence nagovorila pevka in igralka Lara Jankovič.

Ob 15. uri se bodo pohodniki zbrali na spominski slovesnosti ob partizanskem grobišču na Vojščici.

Ob 16. uri pa bo sprejem pohodnikov ter zaključna prireditev na prireditvenem prostoru ob lovski koči na Vojskem. Na svečanosti bo zbrane nagovoril predsednik Državnega zbora mag. Dejan Židan.

Udeleženci se udeležujejo pohoda na lastno odgovornost. Prijave sprejemajo do 29.8.2019. Veterani naj se prijavijo Marku Mikuž, GSM 041 718 572. Prispevek udeležencev ob prijavi znaša 5,00 Eur.

Več informacij o pohodu preberite v priloženi datoteki. Pohod Vojsko 2019 – vabilo