VETERANI NA SPOMINSKEM POHODU PO POTEH PRENOSA RANJENCEV

Veliko število pohodnikov, med njimi tudi precej veteranov vojne za Slovenijo,  se je v soboto 31.8.2019 udeležilo že 36. pohoda po poteh prenosa ranjencev, srečanja ranjencev in osebja partizanskih bolnišnic Pavla in Franja. Pohodniki so se proti Vojskemu, kjer je bil cilj pohoda,  podali po različnih smeri: iz Zadloga, iz  Želina in iz Tihe doline pri Predmeji.

 

Pohod so s skupnimi močmi organizirali člani Združenja borcev za vrednote NOB Idrija-Cerkno, Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Idrija-Cerkno, Društva vojnih invalidov Severne Primorske regije in Planinskega društva Idrija.

 

 

Ob 12. uri je bilo na Hudem polju srečanje prijateljev partizanskih bolnišnic Franja in Pavla. Udeležence je nagovorila pevka in igralka Lara Jankovič.

 

 

Ob 15. uri so se pohodniki zbrali na spominski slovesnosti ob partizanskem grobišču na Vojščici, kjer jih je nagovorila predsednica sveta Krajevne skupnosti Vojsko Milojka Ječnik.

 

 

Po prihodu pohodnikov na Vojsko pa je  na prireditvenem prostoru ob lovski koči  sledila osrednja spominska slovesnost  Na svečanosti je zbrane nagovoril predsednik državnega zbora Dejan Židan.

 

 

Osrednji namen pohoda je poklon spominu na eno najbolj humanih, tovariških, srčnih in pogumnih dejanj partizanskih borcev v avgustu leta 1944 – prenosu ranjencev iz partizanskih bolnišnic Pavla in Franja v Loško dolino, od koder so jih z letali prepeljali na zdravljenje v južno Italijo. Veterani vojne za Slovenijo pa z udeležbo na pohodu poleg ohranjanja  spomina na ta humana in nesebična  dejanja, posvečajo tudi ohranjanju spomina na delovanje Učne čete Teritorialne obrambe Idrija, ki je v času osamosvojitvene vojne za Slovenijo leta 1991, na Vojskem organizirala vodila in varovala zbirni center za prebegle vojake in oficirje JLA, kjer je zatočišče našlo preko 130 pripadnikov JLA, ki so v tistih prelomnih dneh prestopili na stran Teritorialne obrambe.