SPOŠTLJIV POKLON, PRIZNANJE IN ZAHVALA PRIPADNIKOM JURIŠNEGA ODREDA

Na spominski slovesnosti  je udeležencem srečanja nekdanjih pripadnikov Jurišnega odreda Teritorialne obrambe Idrija na Hlevišah, v pozdravnem nagovoru spregovoril tudi Marijan Platiše, predsednik OZ VVS Idrija Cerkno, ki je dejal:

“Pridružujem se pozdravnim besedam nekdanjega komandanta  in vas vse tudi v imenu Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Idrija Cerkno lepo pozdravljam.
Posebej toplo pozdravljam vas, nekdanji pripadniki Jurišnega odreda Teritorialne obrambe Idrija, še posebej pa  prisotne člane poveljstva ter poveljnike vodov in oddelkov,  ki ste leta 1991 nosili osebno odgovornost za življenje in zdravje  svojih soborcev, ter za izvajanje bojnih nalog  in za delovanje te enote.
Lepo pozdravljam tudi nekdanje člane Občinskega štaba ter poveljnike in pripadnike ostalih enot Teritorialne obrambe Idrija, Milice in Narodne zaščite.
Pohod po bojnih poteh enot TO Idrija in srečanja njihovih nekdanjih pripadnikov je aktivnost s katero veterani vojne za Slovenijo, ohranjamo spoštljiv spomin na bojne aktivnosti, ki smo jih v osamosvojitveni vojni za Slovenijo  leta 1991 izvajali pripadniki enot Teritorialne obrambe Idrija.
Danes naše spominjanje in spoštljiv poklon namenjamo  vam, nekdanjim pripadnikom Jurišnega odreda, ki je bil leta 1991 najmočnejša enota – lahko bi rekli udarna pest  Teritorialne obrambe Idrija in vam, ki ste se dva dni po razglasitvi samostojne Slovenije, odzvali  njenemu klicu, doma pustili svoje najdražje ter vsak s svojimi razmišljanji in strahovi odšli v vojno, ne vedoč ali se boste  iz nje vrnili živi in zdravi, ali pa tudi ne.  S svojo vdanostjo  služenja domovini in svojim sodelovanjem v osamosvojitveni vojni ste  častno izpolnili svojo dolžnost pred obličjem zgodovine in za to vam v imenu naše  veteranske organizacije izrekam vso priznanje in zahvalo.
Zadovoljen sem, da smo se danes  zbrali v tako lepem številu in želim si, da bi se to nadaljevalo tudi v prihodnje. Današnje srečanje namreč ni zadnja aktivnost, ki jih pripravlja naše  veteransko združenje.  V oktobru  načrtujemo odkritje spominskega obeležja tajnemu skladišču orožja  v Cerknem,  v novembru v Idriji  pripravljamo okroglo mizo, na kateri bodo naši nekdanji komandanti spregovorili  o razvoju Teritorialne obrambe Idrija od ustanovitve do osamosvojitvene vojne.  Ob Martinu  organiziramo tradicionalno strokovno ekskurzijo, ki jo zaključimo z veselim martinovanjem.  Nadaljujemo  s pripravami na izdajo zbornika o delovanju Teritorialne obrambe Idrija od ustanovitve do zmage v osamosvojitveni vojni. Za novo šolsko leto  pripravljamo  9. literarni natečaj »Tudi pri nas je potekalo osamosvajanje Slovenije« in želimo si, da v okviru te aktivnosti svojim vnukom in pravnukom tudi vi  poveste svoje spomine na dogodke, ki ste jih doživeli  v osamosvojitveni vojni.  Jeseni pa v sodelovanju z Občino Idrija pričenjamo s prvimi deli za dokončno ureditev  spominskega parka osamosvojitve Slovenije  pred Osnovno šolo v Idriji.
Želim si, da bi  na naštetih in drugih aktivnostih, ki jih izvajamo, sodelovali tudi vi.  Še posebej pa bomo veseli, če vas bodo te aktivnosti prepričale in se boste odločili, da se v naše veteransko združenje tudi včlanite. Prijavnice  za  včlanitev so vam  danes tudi na voljo.
Ob tej priložnosti bi vas želel opomniti tudi na ureditev statusa vojnega veterana.  Pridobitev statusa   ni avtomatska in  ni povezana z včlanitvijo v veteransko organizacijo. To je pravica, ki jo nekdanjim pripadnikom Teritorialne obrambe, ki smo sodelovali v osamosvojitveni vojni,  priznava država.   Pripadniki Jurišnega odreda imate možnost, da si ta status pridobite.  Za to pa morate poskrbeti sami, tako, da se zglasite na Upravni enoti Idrija, pri ga. Nataši Ražem in tam oddate zahtevek  za priznanje in vpis v evidenco vojnih veteranov.
Ko oseba, ki ima status vojnega veterana, dopolni 55 let starosti, je upravičena do veteranskih pravic, med katerimi naj omenim plačilo prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja, ki znaša dobrih 30 Eur na mesec in pravico do veteranskega dodatka, do katerega ima pravico veteran katerega mesečni dohodek na člana njegove družine je nižji od 497,15 Eur. Tudi  pravice vojnih veteranov  se uveljavljajo tako, da  se  na Upravni enoti Idrija odda  zahtevek  za priznanje teh pravic.
Naštete in druge veteranske  pravice pa žal niso samoumevne. Verjetno  se spomnite, da so nam jih v času varčevanja enkrat že odvzeli in, da smo si jih veterani s sodelovanjem na protestih v Ljubljani, morali ponovno izboriti.  Zato vam svetujem, da pravice izkoristimo dokler jih imamo.
Kratka pisna navodila o postopkih za pridobitev statusa in o uveljavljanju pravic vojnega veterana so vam danes na voljo, več o tem pa si lahko preberete tudi na spletni strani našega Območnega združenja.  Naj vas obvestim še o tem, da smo ravno z namenom, da zainteresiranim  svetujemo in pomagamo pri urejanju statusa ali uveljavljanju pravic vojnega veterana, odprli člansko pisarno, ki na sedežu Območnega združenja  v Idriji deluje vsako prvo sredo v mesecu. Vabim vas, da se oglasite v pisarni  in se pogovorite  tudi z našimi svetovalci.
Naj svoj nagovor zaključim s tem, da se vsem, ki ste kakor koli pomagali pri organizaciji današnjega dogodka, zlasti še Vladotu  Sedeju, za prizadevnost in dobro opravljeno delo lepo zahvalim.  Zahvaljujem pa se  tudi vsem sponzorjem, ki so gmotno podprli današnji dogodek.
Lahko jim tudi zaploskamo!
Vsem vam pa najlepša hvala za današnjo udeležbo, želim vam prijetno druženje in nasvidenje na naslednjem srečanju!”