PROČELJE STANOVANSKEGA BLOKA BO KRASILO SPOMINSKO OBELEŽJE TAJNEMU SKLADIŠČU OROŽJA

V soboto 26.10.2019 so veterani vojne za Slovenijo Idrija Cerkno v sodelovanju z Občino Cerkno, na pročelju stanovanjskega bloka v Mostaniji v Cerknem, svečano odkrili spominsko obeležje tajnemu skladišču orožja Teritorialne obrambe Idrija.

 

 

Pripadniki Teritorialne obrambe so v času priprav na osamosvojitveno vojno,  od januarja do junija 1991, tu imeli svojo vojaško bazo, ki je omogočila, da se je cerkljanska četa Teritorialne obrambe Idrija pred odhodom na bojne naloge v osamosvojitveni vojni,  iz tega tajnega skladišča delno oborožila in opremila.
Na tej svečanosti  so počastili tudi  državni praznik – Dan suverenosti, v spomin na 25. oktober pred 28 leti, ko je zadnji vojak JLA zapustil ozemlje Slovenije.

Svečanost se je začela na Glavnem trgu v Cerknem. Tu so so se zbrali godbeniki Godbenega društva Cerkno in praporščaki veteranskih in domoljubnih organizacij.

 

 

Po nekaj odigranih skladbah so godbeniki in praporščaki  v postroju odšli po ulicah Cerkna in prišli na prizorišče svečanosti na plato pred stanovanjskim blokom Mostaniška cesta 2, kjer jih je že čakalo občinstvo.

 

 

Svečanosti so se poleg veteranov in domačinov udeležili tudi številni gostje, med njimi državna sekretarka Natalija Kovač Jereb, poslanec Državnega zbora Samo Bevk, državni svetnik Bojan Režun, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenji Ladislav Lipič, predsednik Policijskega veteranskega društva Sever dr. Tomaž Čas, Jožko Člekovič, predsednik PO ZVVS Severne primorske, Angel Vidmar predsednik veteranskega društva Sever Severnoprimorske, podpolkovnik Slovenske vojske Brane Tušar ter številni predstavniki in praporščaki veteranskih in domoljubnih organizacij iz sosednjih občin.

Udeleženci so se teritorialcem, stanovalcem stanovanjskega bloka v katerem je bilo tajno skladišče in podjetju ETA Cerkno, ki so pripomogli  k temu, da je  tajno skladišče delovalo, javno zahvalili ter jim izrekli priznanje za njihovo pogumno dejanje.
Čast odkritja spominskega obeležja pa je pripadla Antonu Prebilu in Bojanu Furlanu, ki sta bila pred 28 leti  med najbolj vpetimi  v zagotovitev  delovanja tajnega skladišča orožja za Cerkljansko četo Teritorialne obrambe.

Zbrane so uvodoma pozdravili Marjan Platiše predsednik veteranske organizacije, Gašper Uršič župan občine Cerkno, Robert Vuga, predsednik uprave podjetja Eta Cerkno in general Ladislav Lipič, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo.

 

 

Kot slavnostni govornik je številno občinstvo nagovoril predsednik Vlade RS Marjan Šarec, ki je med drugim dejal, da so bile v 30 letih storjene tudi številne napake, ki so privedle do današnjega stanja. »Vendar ne moremo trditi, da je vse slabo, kot govorijo nekateri,« je opozoril. »Naša država je članica EU, Nata in drugih svetovnih in evropskih integracij in lahko smo ponosni, da jo imamo,« je poudaril.

 

V kulturnem programu so sodelovali člani godbenega društva Cerkno, kantavtor in tekstopisec Drago Mislej Mef  in pevke ženskega pevskega zbora Iris, in vokalne skupine Lira. Svečanost je povezovala Maja Filipič Terpin, režijsko vodstvo pa je bilo v rokah Mojce Mavri.