DOMOLJUBNA EKSKURZIJA V VIPAVO SE JE ZAKLJUČILA Z MARTINOVANJEM V BRJU

Organizatorji letošnje jesenske domoljubne ekskurzije OZ VVS Idrija Cerkno,  so v soboto  09.11.2019, dobrih trideset udeležencev popeljali v Vipavsko dolino. V Vipavi jih je pričakal Jožko Člekovič, predsednik Pokrajinskega odbora ZVVS Severnoprimorske in jih popeljal na ogled znamenitosti Vipave.

 

S svojim vodenjem je Jožko dokazal da je dober poznavalec vipavskih znamenitosti in, da se je v letih, ko je  delal na področju turizma naučil obrti turističnega vodenja  tako, da je čas, ki je bil namenjen ogledu Vipave  kar prehitro minil.

 

 

Ekskurzija se je nadaljevala z ogledom Muzeja prve svetovne vojne, ki ga v vojašnici Slovenske vojske v Vipavi prizadevno opremlja in upravlja Mitja Močnik. Nazorno predstavljeni dogodki  in eksponati, so ob nazorni razlagi muzejskega vodiča,  med udeleženci  vzbudili  predstave  bitk in dogajanj, ki so se v prvi svetovni vojni odvijale na Krasu in v Soški dolini.

Po končanem ogledu pa so se udeleženci odpeljali na turistično kmetijo Birsa v Brju, kjer so najprej  uživali v pokušnji vin in mesnatih izdelkov gostitelja. Večer pa so nadaljevali z Martinovo večerjo in s prijetno zabavo ob živi glasbi.