POHOD PO POTEH SOŠKE FRONTE

Pohodniki OZ VVS Idrija Cerkno so se soboto, 7. decembra 2019 udeležili  letošnjega pohoda po poteh Soške fronte. Pohod od leta 1999 dalje organizira Območno združenje ZSČ Nova Gorica. Organizator  letošnje Idrijske odprave pa je bilo Območno združenje  ZSČ Idrija Cerkno

 

Na startu pohoda pod vrhom Cerja so pohodnike nagovorili:  predsednik OZSČ Nova Gorica, župan občine Miren-Kostanjevica, predsednik ZSČ dr. Alojz Šteiner in vodja  pohoda.
Na Cerju so organizatorji pohodnikom predstavili zamisel in pomen pomnika vsem braniteljem slovenske zemlje skozi zgodovino.

Tudi predstavniki  idrijskih pohodnikov so v okolici zasadili mlada drevesca, kar je bil njihov prispevek  v pogozdovanju letos pogorelega  področja Cerja.

Nato so se pohodniki napotili k pomniku iz I. svetovne vojne, ki je istočasno tudi kažipot in k  Borojevićevemu stolu v neposredni bližini.

 

Sledil je premik pohodne kolone v jamo-kaverno Pečinka, ki je med I. svetovno vojno služila avstro-ogrskim vojakom kot zaklonišče.

 

 

Iz jame pa so se povzpeli na naravno ploščad nad njo, od koder je  lep razgled na vse strani in lahko so si predstavljali vojno dogajanje na tem področju.
Z območja Pečinke so se pohodniki odpravili nazaj na izhodiščno točko na Cerju, od koder so se odpeljali v vojašnico v Ajševici.

 

Tu so jih gostoljubni domačini iz OZSČ Nova Gorica pogostili z malico. V sproščenem pogovoru, ki je sledil pa so pohodniki ob kozarčku rujnega, podoživeli vtise iz letošnjega pohoda.