V PREJŠNJI DRŽAVI NI BILO GLAVNO VPRAŠANJE POMANJKANJE KRUHA, DUŠA JE BOLELA, ZATO SMO SE ODLOČILI ZA SAMOSTOJNO POT

V ponedeljek, 23. decembra  je številno občinstvo, med njimi tudi veterani vojne za Slovenijo iz Idrije in Cerknega, ki so se v Rudniški dvorani v Idriji udeležili svečanosti namenjene počastitvi Dneva samostojnosti in enotnosti, doživeli lep in nepozaben večer, ki so ga pripravili učenci Osnovne šole Idrija  v  sodelovanju z Glasbeno šolo Idrija in OZ VVS Idrija Cerkno.
Na Dan samostojnosti in enotnosti ohranjamo spomin na dogodek, ko smo Slovenci pokazali največjo mero enotnosti v svoji zgodovini in, na plebiscit na katerem smo  prebivalci Slovenije  s kar 88,5% vseh udeležencev pritrdilno odgovorili na vprašanje  ”Ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država?”. S tem je  bila začeta pot v osamosvojitev Slovenije.
Učenci Osnovne šole in Glasbene šole Idrija so se prisotnemu o občinstvu predstavili z doživetim in dovršeno izpeljanim kulturno umetniškim programom poimenovanem »Pogledi skozi okna Slovenije«, za katerega sta scenarij in režijo prispevala Lidija Kacin in Peter Tončič.
Že z uvodno pesmijo, ki pravi  “Svobodno sonce, naj sije spet, na to deželo in na ves svet, svobodna pesem za vse ljudi, topov grmenje naj preglasi…”, so prisotne spomnili na čas, ko je Slovenija začenjala svoje prve samostojne korake in jih nato z  besedo, pesmijo, plesom in video animacijo,  popeljali skozi zgodovinsko izročilo  in lepote Slovenije.
Na zaključku svečanosti je udeležence kot slavnostni govornik nagovoril Danijel Božič, nekdanji delegat v republiški skupščini v času osamosvajanja in župan ter  aktualni podpredsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo. Mladim je med  drugim je dejal:  »Trenutna moda, ki pravi, da mora vsak skrbeti le zase in za svoje bogastvo ni zdržala in tudi v bodoče ne bo. Vi boste močni, uspešni in boljši od nas, če boste  skupaj in,  če boste vedeli, da je treba skrbeti tudi za druge in ne samo zase. In ne sanjati le o lastnem bogastvu in o lastni veličini in gledat tiste čudne ljudi, ki jih prikazujejo kot velike zvezde. V resnici so to veliki reveži. Imajo denar, nimajo pa duše in ne prijateljev.  Kupovati si morajo vse to. Vi pa imate vse, žarite in vas je bilo čudovito videti v vaši ustvarjalnosti in v vaši  notranji moči. Zato bo ta Slovenija zaradi vas boljša in uspešnejša kot je danes ….«!  V nadaljevanju pa je spregovoril  tudi o zgodovini slovenskih plebiscitov in o izročilu plebiscita za samostojno Slovenijo in zaključil z mislijo, da v prejšnji državi ni bilo toliko vprašanje pomanjkanja kruha, duša je bolela, zato smo se Slovenci odločili za samostojno pot.