PRIPRAVE NA 16. VETERANSKO PRVENSTVO V VELESLALOMU V CERKNEM SO V ZAKLJUČNI FAZI

V teh dneh se oči organizatorjev spominske smučarske prireditve “Partizanske smučine – Cerkno 45”, in 16. prvenstva veteranov vojne za Slovenijo v veleslalomu, pogosto ozirajo v nebo ali na termometer.
Narava nas letos s snegom ni ravno obdarila, na srečo pa nizke temperature omogočajo umetno zasneževanje smučišč v Smučarskem centru Cerkno, kjer smuka poteka že od sredine prejšnjega meseca.
Organizatorji pričakujejo, da bo ugodna smuka tudi v soboto 25.1.2020, ko bo v okviru spominskih smučarskih tekem “Partizanske smučine – Cerkno 45” potekalo tudi 16. prvenstvo veteranov vojne za Slovenijo v veleslalomu.
Kot v prejšnjih letih pričakujejo, da bodo poleg veteranov vojne za slovenijo na spominskih tekmah sodelovali tudi člani ZZB za vrednote NOB, člani Policijskega veteranskega društva Sever, člani Zveze slovenskih častnikov in pripadniki Slovenske vojske.
V teh dneh, vse do nedelje 19.1.2020, potekajo prijave udeležencev in ekip OZ VVS za sodelovanje na veteranskem prvenstvu v veleslalomu. Organizatorji tudi letos pričakujejo množično udeležbo veterank in veteranov iz vse Slovenije.
Prireditev se bo odvijala po naslednjem programu:
Smučarski center Cerkno:
9.00 Prihod tekmovalcev na smučišče, prevzem kart, dvig štartnih številk, ogled prog,
9.30 Otvoritev
10.00 Start tekmovalcev – članov ZVVS na 16. prvenstvu veteranov vojne za Slovenijo v veleslalomu
Hotel Cerkno:
14.00 Zbiranje udeležencev v Hotelu Cerkno, kosilo
14.30 Zaključna slovesnost in razglasitev rezultatov
15.00 Kosilo in druženje

Več podrobnosti o veteranskem prvenstvu si lahko preberete v razpisu, ki je v priloženi datoteki Veteransko prvenstvo v VSL – razpis 2020- končni. Prijavnico pa si lahko natisnete v naslednji datoteki Prijavnica PS 2020

V petek 24.1.2020 bo s pričetkom ob 18. uri v prostorih Osnovne Cerkno, potekala slavnostna akademija v spomin na prve organizirane partizanske smučarske tekme, ki so se na osvobojenem ozemlju Cerkljanske odvijale 20. in 21. januarja 1945 sredi tedanje okupirane Evrope. Na tekmah je več kot 40 partizanov tekmovalo v veleslalomu, patruljnem teku in skokih. Kraj je bil med organizacijo tekem v krogu 80 kilometrov obdan s 15.000 pripadniki nemških in drugih sovražnih enot. Tekmovanja pa si je kljub vsemu ogledalo več kot 1.000 obiskovalcev.
Na akademiji, ki jo pripravljajo učenci osnovne šole in njihovi mentorji, bo prisotne uvodoma pozdravil župan Občine Cerkno Gašper Uršič.

Slavnostni govornik pa bo generalmajor Ladislav Lipič, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo.

Priložnostni kulturni program pa bodo pripravili in izvedli učenci Osnovne šole Cerkno.