SPOMIN NA PARTIZANSKE SMUČARSKE TEKME V CERKNEM SO POČASTILI NA SLAVNOSTNI AKADEMIJI

V počastitev spomina na partizanske smučarske tekme, ki so sredi okupirane Evrope, leta 1945 potekale v Cerknem, je na predvečer tradicionalnih spominskih smučarskih tekem »Partizanske smučine- Cerkno 45« , v petek 24.1.2020, v Osnovni Šoli Cerkno potekala svečana akademija. Dogodek, katerega že več let pripravlja organizacijski odbor, je zbral pomembne predstavnike javnega življenja ter veteranskih in domoljubnih organizacij. Med njimi so bili župan občine Cerkno Gašper Uršič, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo generalmajor Ladislav Lipič, predsednik zveze policijskih veteranov društva Sever dr. Tomo Čas, predsednik Pokrajinskega odbora ZVVS  Severnoprimorske  Joško Člekovič, predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Idrija Cerkno Marijan Platiše  in drugi.
Po prihodu postroja praporščakov veteranskih in domoljubnih organizacij je navzoče pozdravil predsednik organizacijskega odbora polkovnik Miha Butara. Slavnostni govornik na akademiji pa je bil Ladislav Lipič, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo.

 

V nagovoru je izrazil priznanje pogumu partizanov športnikov, ki so tekmovali v treh smučarskih disciplinah v času, ko jo bilo v okolici Cerknega veliko okupatorjevih vojakov. Posebej je poudaril pomen miru, ki bi ga morali najskrbneje negovati, saj že majhen spor lahko zaneti vojne nepredvidljivih razsežnosti. Kot nerazumne odločitve pa je označil sodne odločbe s katerimi želijo rehabilitirati največje vojne zločince v Sloveniji.

 

Na omizju, na katerem sta sodelovala župan Gašper Uršič in predsednik organizacijskega odbora Miha Butara, sta predstavila namero organizatorjev za izdajo dopolnjenega biltena prireditev Partizanske smučine in, da bi bil čimprej dokončan in predstavljen dokumentarni film o partizanskih smučinah, ki ga že snuje idrijski režiser Dušan Moravec. Odlomek iz nastajajočega filma je avtor predstavil tudi v krajši video projekciji.

S kulturnim programom so na akademij sodelovali tudi učenci Osnovne šole Cerkno pod vodstvom Vanje Lampič ter pianistke Teje Močnik. Organizacijski odbor je ob tej priložnosti s posebnim priznanjem nagradil Mestni muzej Idrija in Osnovno šolo Cerkno, ki vsa leta sodelujeta pri organizaciji spominskih dogodkov.