UPORNIŠTVO IN DOMOLJUBJE STA NAS PRIPELJALA DO SAMOSTOJNE SLOVENIJE

Danes obeležujemo državni praznik dan upora proti okupatorju. Glavni sporočili tega praznika sta uporništvo in domoljubje. Ti dve vrednoti sta Slovencem pomagali preživeti ter leta 1991 tudi ustvariti samostojno državo. Zato sta v slovenski zgodovini zapisani z velikimi črkami.
Na ta dan so se v hiši književnika Josipa Vidmarja v Ljubljani sešli hrabri, ponosni in uporni možje, predstavniki Komunistične partije, krščanskih socialistov, društva Sokol in kulturnikov ter ustanovili Protiimperialistično fronto. Ob napadu Nemčije na Sovjetsko zvezo so to organizacijo preimenovali v Osvobodilno fronto Slovenskega naroda. To je bila osrednja Slovenska odporniška organizacija, ki je sprožila upor proti fašističnim in nacističnim okupatorjem, ter ga vodila do končne zmage v drugi svetovni vojni.
Številni partizani, bolnišnici Franja in Pavla, tiskarna Slovenija, mnoga spominska obeležja in žal tudi grobnici na Vojščici, v Cerknem in še kje, verno pričajo, da je bila Osvobodilna fronta močno dejavna tudi na našem območju in da so tukajšnji prebivalci dali velik prispevek narodnoosvobodilnemu boju. Kljub temu, da so danes drugačni časi je prav da to zlasti med mladimi ne gre v pozabo.
Veterani vojne za Slovenijo se zavzemamo za ohranjanje spoštljivega spomina na dogodke, ki so se odvijali v času narodno osvobodilnega boja in slovenskega osamosvajanja leta 1991. Želimo si, da se zgodovinskih dejstev ne sprevrača in, da o dogodkih iz tistega časa, ponosno, a odkrito in pošteno pripovedujemo tudi našim otrokom in vnukom.
Vsem veterankam in veteranom ter  vsem občankam in občanom  občin Idrija in Cerkno čestitamo državna praznika dan upora proti okupatorju In bližajoči se prvi maj!

Marijan Platiše, predsednik OZ VVS