IZŠEL JE ZBORNIK 9. LITERARNEGA NATEČAJA »TUDI PRI NAS JE POTEKALO OSAMOSVAJANJE SLOVENIJE«

Konec prejšnjega meseca je v izdaji OZ VVS Idrija Cerkno izšel zbornik prispevkov 9. literarnega natečaja »Tudi pri nas je potekalo osamosvajanje Slovenije«.
Literarni natečaj z namenom ohranjanja spoštljivega spomina na dogodke iz slovenske osamosvojitvene vojne na idrijskem, cerkljanskem in črnovrškem med mladimi, v sodelovanju z vodstvi osnovnih šol iz občin Idrija in Cerkno, že deveto leto organizira Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Idrija Cerkno.
Letošnji zbornik – knjižica na enainpetdesetih straneh, prinaša obilo zanimivega branja. Popotnico letošnjemu zborniku je napisal Marko Mikuž, podpredsednik Območnega združenja in organizator literarnega natečaja. V uvodnem delu je objavljen nagovor Angela Vidmarja, podpredsednika Policijskega veteranskega društva Sever, na lanskoletni svečanosti ob razglasitvi rezultatov literarnega natečaj, ki je potekala v Osnovni šoli Črni Vrh nad Idrijo. Uvodni del pa se zaključuje s kratko predstavitvijo avtorjev literarnih prispevkov iz posamezne osnovne šole, ki so po mnenju strokovne komisije vsebinsko najbolj ustrezali vsebini, namenu in cilju razpisa lanskoletnega 8. literarnega natečaja.
Osrednji del knjižice je namenjen predstavitvi avtorjev in njihovih mentorjev iz osnovnih šol, ki so sodelovali na letošnjem 9. literarnem natečaju. Svoje literarne prispevke je poslalo triindvajset mladih avtorjev, od tega devet iz OŠ Cerkno, trije iz OŠ Črni Vrh nad Idrijo, sedem iz OŠ Idrija in štirje iz OŠ Spodnja Idrija. Vsi so v zborniku tudi objavljeni.
Strokovna komisija OZ VVS Idrija Cerkno, ki jo je vodil Zorko Velikanje, je pozorno prebrala vse prispevke prispele na letošnji literarni natečaj. V skladu s pravili razpisa je komisija izmed prispelih literarnih prispevkov iz posamezne osnovne šole izbrala tistega, ki vsebinsko najbolj ustreza vsebini, namenu in cilju razpisa. Izbor komisije, ki mlade avtorje verjetno najbolj zanima, je prav tako objavljen v zborniku.
Zbornik je opremljen s skupinskimi fotografijami vseh avtorjev in njihovih mentorjev. Naslovna stran zbornika pa prikazuje dogodek ob svečanem odkritju spominskega obeležja tajnemu skladišču orožja Teritorialne obrambe Idrija, ki je lani potekalo v Cerknem.
Glede na nastalo situacijo v zvezi z epidemijo novega korona virusa, rezultatov literarnega natečaja letos žal ni bo možno razglasili na svečanosti, ki so jo organizatorji načrtovali v Osnovni šoli Idrija, ob obeležitvi državnega praznika Dneva upora proti okupatorju.
V prihodnjem tednu se šole zopet deloma odpirajo. Do konca maja se bodo organizatorji s šolami dogovorili na kakšen način bodo letos razglasili najboljše literarne prispevke ter njihovim avtorjem izročili priznanja in priložnostne nagrade ter tudi o tem kakšna bo usoda strokovne ekskurzije, ki jo OZ VVS Idrija Cerkno običajno organizira za vse udeležence literarnega natečaja in njihove mentorje. O vsem bodo organizatorji šole pravočasno obvestili.