S PONOSOM IN ZANOSOM PRAZNUJMO DAN VETERANOV

Na današnji dan veterani vojne za Slovenijo in veterani Policijskega veteranskega združenja Sever  praznujemo Dan veteranov.

To je spomin na 17. maj 1990, ko je del Občinskih štabov Teritorialne obrambe, zlasti tistih, ki so bili pravočasno obveščeni o dejanskih namerah JLA, zavrnil ukaz o premestitvi orožja iz njenih skladišč v skladišča pod nadzorom JLA. 17. maj pa je tudi spomin na dan, ko se je v Sloveniji začel izvajati projekt Manevrske strukture narodne zaščite, ki je v takratnih razmerah uspel vzpostavili obrambne sile novo nastajajoče države Slovenije.

V spomin na takratne dogodke smo 17. maja 1993 veterani vojne za Slovenijo ustanovili Zvezo veteranov vojne za Slovenijo, ta dan pa razglasili za Dan veteranov, kateremu so se pridružili tudi veterani Policijskega veteranskega združenja Sever.

Veterani, ki smo aktivno sodelovali v osamosvojitveni vojni za Slovenijo oziroma v pripravah nanjo, se zavzemamo za spoštljiv in nepotvorjen  spomin do dogodkov iz časov slovenskega osamosvajanja ter za izgradnjo demokratične, pravne in socialne države.

Tudi v času sedanje epidemije z novim korona virusom smo veterani kot posamezniki pokazali veliko mero solidarnosti in pripravljenosti za medsosedsko pomoč ter se ponovno dokazali da smo družbeno odgovorna organizacija, na katero Slovenci in Slovenke v kriznih razmerah lahko računajo.

Veteranke in veterani, čestitam vam vaš praznik. S ponosom se spominjamo prehojene poti in z zanosom praznujemo Dan veteranov.

Marijan Platiše, predsednik OZ VVS

(foto: povzeto po Facebook)