OBNOVLJEN DROG V SPOMINSKEM PARKU PRIPRAVLJEN ZA SVEČAN DVIG ZASTAVE

Kot smo že poročali, v Spominskem parku osamosvojitve Slovenije na sotočju Idrijce in Nikove, nasproti Osnovne šole v Idriji, na katerem že stoji obeležje dogodkom iz osamosvojitvene vojne za Slovenijo, potekajo dela za dokončno ureditev tega območja. Z vzdrževalnimi in ureditvenimi posegi želimo temu prostoru v Idriji dati novo vsebino in ga po končni ureditvi vključiti tudi v turistični produkt Idrije. Po dokončni ureditvi pa naj bi ta park postal tudi mesto za druženje starejših in mlajših Idrijčanov ter mesto obujanja spominov na osamosvajanje Slovenije.

Čeprav je epidemija koronavirusa nekoliko otežila izvajanje projekta, ki ga vodi Marjan Rupnik, dela na ureditvi niso povsem zastala. Dokončana je mehanska in vizualna obnova droga za zastavo, ki ga je zob časa že precej najedel. Kovinarji so drog dodatno ojačali in ga zavarili ter ga tako statično sanirali. Vgradili so nov mehanizem za dvigovanje zastave in na vrh droga montirali novo konico.
Peskarji so z droga odstranili star oplesk in ga na novo prebarvali tako, da trobojnica na njem v svežih barvah že sije v vsem svojem sijaju.
V skladu s projektom ureditve je parku zgrajen nov temelj za drog v katerega je bil obnovljen drog  za zastavo že postavljen. V prihodnjih dneh pa bo urejena še okolica droga in pokošena trava v spominskem parku. Po izvedbi teh del bo park pripravljen za svečan dvig  slovenske zastave v počastitev Dneva državnosti.
Svečanost, ki bo zaradi omejevalnih ukrepov zaradi epidemije potekala v nekoliko bolj okrnjeni izvedbi, veterani vojne za Slovenijo pripravljajo na predvečer Dneva državnosti, to je v sredo 24.6.2020 s pričetkom ob 17. uri. Vljudno vabljeni!