V POČASTITEV DNEVA DRŽAVNOSTI V PARKU OSAMOSVOJITVE PONOVNO ZAPLAPOLALA SLOVENSKA ZASTAVA

Območno združenje veteranov vojne za Slovenjo Idrija Cerkno je v sredo, 24.06.2020 v spominskem parku osamosvojitve Slovenije pred Osnovno šolo Idrija, ponovno pripravilo svečan dvig slovenske zastave v počastitev Dneva državnosti.
Svečanosti, ki je zaradi ukrepov za preprečevanje okužbe z virusom KOVID-19, potekala nekoliko ožji zasedbi, brez širše javnosti in z okrnjenim programom, so se udeležili člani veteranskih in domoljubnih organizacij.

Med gosti pa sta bila tudi župan in podžupan Občine Idrija Tomaž Vencelj in Brane Lapajne, ravnateljica Osnovne šole Idrija Ivica Vončina in drugi..

 

 

Program se je pričel s prihodom praporščakov veteranskih in domoljubnih organizacij ter postroja veteranov vojne za Slovenijo in policijskega veteranskega društva Sever, ki so  na prizorišče prinesli slovensko trobojnico. Ob intonirani državni himni in ob častnem pozdravu praporov, je Marijan Rupnik, podpredsednik Območnega združenja in vodja projekta ureditve spominskega parka, slovensko zastavo dvignil na obnovljen drog.

 

Udeležence je nato nagovoril predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Marijan Platiše. V nagovoru je med drugim poudaril, da je Dan državnosti rojstni dan in zato eden največjih praznikov slovenske države in njenih državljanov. Za udeležence osamosvojitvene vojne za Slovenijo pa ima ta dan še poseben, tudi čustveni naboj. Že naslednji dan po razglasitvi samostojne Slovenije, ko je tudi na tem drogu prvič zaplapolala slovenska zastava in je bila zasajena ta lipa, so se namreč odzvali njenemu klicu. Doma so pustili svoje najdražje ter vsak s svojimi razmišljanji in strahovi odšli v vojno, ne vedoč ali se bomo iz nje vrnili živi in zdravi, ali pa tudi ne. Ob ocenjevanju trenutnih  družbenih razmer pa je poudaril, da bi se morali prav ob praznovanju Dneva državnosti spominjati, da je samostojno Slovenijo izborila zahteva za demokracijo, ki vedno zahteva spoštovanje in sobivanje različnosti. Dan današnji, pa bolj kot izključevanje, potrebujemo enotnost in skupni napor za izhod iz pereče gospodarske, zdravstvene  in socialne situacije. Ob razdvojenosti, ki se seli tudi na trge in ulice, se bodo veterani borili proti poskusom prikrajanja in potvarjanja zgodovinskih resnic in si prizadevali za objektivno vrednotenje vloge in prispevka vseh generacij braniteljev slovenske zemlje.
V drugem delu svečanosti pa so se udeleženci poklonili ljudem in dogodkom, ki so se v času osamosvojitvene vojne za Slovenijo odvijali na območju tedanje občine Idrija. Delegaciji veteranov vojne za Slovenijo in združenja Sever, pa sta pred spominsko obeležje položili cvetje.

Svečan dvig zastave v spominskem parku osamosvojitve Slovenije v Idriji si lahko ogledate  na tem videoposnetku

: