NAGOVOR MARIJANA PLATIŠE OB SVEČANEM DVIGU SLOVENSKE ZASTAVE V IDRIJI

Udeležence svečanosti ob dvigu slovenske zastave v počastitev Dneva državnosti v spominskem parku osamosvojitve Slovenije v Idriji je nagovoril Marijan Platiše, predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Idrija Cerkno. Njegov nagovor objavljamo v nadaljevanju:

Drage veteranke in veterani, nekdanji pripadniki Teritorialne obrambe, Milice in Narodne zaščite, spoštovani gostje!

V imenu Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Idrija Cerkno vas tudi letos lepo pozdravljam na svečanem dvigu zastave v počastitev Dneva državnosti.

Med nami še posebej pozdravljam goste:
– Tomaža Venclja, župana občine Idrija
– Braneta Lapajne, podžupana občine Idrija
– Štefana Kerčmarja, predsednika pododbora PVD Sever
– Ivico Vončina, ravnateljico OŠ Idrija,
– posameznike in predstavnike podjetij, ki so sodelovala pri dosedanjem urejanju
spominskega parka osamosvojitve Slovenije
– predstavnike in praporščake veteranskih in domoljubnih organizacij, in
– novinarje.

Letošnje obeleževanje Dneva državnosti in današnja svečanost je nekaj posebnega. Posebnega zaradi več razlogov:
Praznik obeležujemo v nekoliko ožji zasedbi, brez širše javnosti in z okrnjenim programom, kar nam narekujejo ukrepi za preprečevanje okužbe z virusom KOVID-19, s katerim se borimo že dobršen del letošnjega leta. Tudi veterani smo sledili zahtevam tega kriznega časa in smo svojo pomoč kot prostovoljci ponudili občinskima štaboma Civilne zaščite Idrija in Cerkno. Vsem veteranom, ki so se vključili v to akcijo, izrekam priznanje in zahvalo.
Praznik obeležujemo s ponosom in zanosom, ker so letos stekla dela za dokončno ureditev spominskega parka osamosvojitve Slovenije tu v Idriji in, ker smo letos slovensko zastavo dvignili na obnovljen drog na katerem trobojnica v svežih barvah sije v vsem svojem sijaju. V prihodnjih letih nas na urejanju parka čaka še precej dela. Rabili bomo tudi vašo pomoč! Vsem, ki že sodelujete in pomagate pri uresničevanju tega projekta pa se s tega mesta pav lepo zahvaljujem.
Praznik pa vojni veterani obeležujemo tudi s cmokom v grlu, saj že občutimo prve poskuse marginalizacije veteranskih in domoljubnih organizacij s strani Vlade Republike Slovenije. Za začetek so nas odmaknili iz odbora za organizacijo državnih proslav, verjetno pa bo temu ukrepu sledilo še kaj. Veterani menimo, da bi se morali prav ob praznovanju Dneva državnosti spominjati, da je samostojno Slovenijo izborila zahteva za demokracijo, ki vedno zahteva spoštovanje in sobivanje različnosti. Dan današnji, pa bolj kot izključevanje, potrebujemo enotnost in skupni napor za izhod iz pereče gospodarske in socialne situacije. Ob razdvojenosti, ki se seli tudi na trge in ulice, se bomo veterani borili proti poskusom prikrajanja in potvarjanja zgodovinskih resnic in si prizadevali za objektivno vrednotenje vloge in prispevka vseh generacij braniteljev slovenske zemlje.
Kakor koli že, Dan državnosti je rojstni dan in zato eden največjih praznikov slovenske države in njenih državljanov. Leto 1991 nam je prineslo veliko priložnost, a tudi veliko preizkušnjo in veliko odgovornost. Za nas, udeležence osamosvojitvene vojne za Slovenijo ima ta dan še poseben, tudi čustveni naboj. Že naslednji dan po razglasitvi samostojne Slovenije, ko je tudi na tem drogu prvič zaplapolala slovenska zastava in je bila zasajena ta lipa, smo se namreč odzvali njenemu klicu. Doma smo pustili svoje najdražje ter vsak s svojimi razmišljanji in strahovi odšli v vojno, ne vedoč ali se bomo iz nje vrnili živi in zdravi, ali pa tudi ne. Kot je zapisano v letos izdanem zborniku »Vloga Teritorialne obrambe Severnoprimorske pri osamosvajanju Republike Slovenije«, je Teritorialna obramba Idrija, kot sestavni del slovenskih obrambnih sil, s svojim delovanjem prispevala k izgonu pripadnikov JLA z ozemlja Republike Slovenije in to je njen nepozaben prispevek!

Letos pa veterani obeležujemo tudi spomin na dogodke, ki so se na obrambno-vojaškem področju, tudi na našem območju, odvijali že leta 1990 in od katerih letos mineva že 30 let.
Gre za poskus JLA za odvzem orožja Teritorialni obrambi. V Idriji je bil manjši del orožja Teritorialne obrambe sicer prepeljan v skladišče JLA v Črni Vrh, kajti večina orožja je bila tam uskladiščena že prej. Povsod po Sloveniji pa ni bilo tako in orožja niso oddali. Zaradi tega slovenska Teritorialna obramba ni bila razorožena, kot nekateri danes to napačno interpretirajo.
Takrat je odgovornim v Sloveniji postalo jasno, da bo osamosvojitev Slovenije potrebno braniti tudi z orožjem in temu spoznanju je sledilo organiziranje Manevrske strukture Narodne zaščite. Manevrska struktura Narodne zaščite je tudi na našem območju delovala v obdobju od septembra do oktobra 1990. Ta organizacija je popolnjena s pripadniki Teritorialne obrambe v ključnem pred osamosvojitvenem obdobju zagotavljala obrambno sposobnost Slovenije. Gre za pomembno, čeprav kratko obdobje v slovenskem osamosvajanju in vsi pripadniki, ki so takrat delovali v teh strukturah obrambnih sil si zaslužijo vso priznanje in spoštovanje za opravljeno delo.

Kot že rečeno, se veterani vojne za Slovenijo zavzemamo za ohranjanje spoštljivega spomina na v čas slovenskega osamosvajanja in prenašanje teh izročil na mlade. Zato smo zlasti veseli tvornega sodelovanja, ki ga že vrsto let razvijamo z osnovnimi šolami na našem območju. Uspešno smo zaključili 9. literarni natečaj »Tudi pri nas je potekalo osamosvajanje Slovenije«, epidemiološke razmere pa so onemogočile, da bi današnjo slovesnost, enako kot v preteklih letih, pripravili skupaj z učenci Osnovne šole Idrija. Upam, da jo bomo prihodnje leto zopet!
Naj za zaključek, vsem učenkam, učencem in njihovim učiteljem, ki danes zaključujejo, tudi zanje posebno šolsko leto, zaželim prijetne počitnice, vsem vam spoštovani obiskovalci pa čestitam državni praznik – Dan državnosti.

Srečno Slovenija, srečno občini Idrija in Cerkno!