POHOD V POKLON IZJEMNEMU DEJANJU HUMANOSTI

V zgodovini Slovenskega narodnoosvobodilnega gibanja obstaja veliko svetlih dogodkov. Prenos ranjencev iz Primorske in Gorenjske v Loško dolino, do improviziranega letališča v Nadlesku iz katerega so zavezniški piloti med 13. in 18. avgustom 1944, le 20 kilometrov od sovražnikovih postojank, ranjence prepeljali na zdravljenje v Barij v Italiji, pa je bil izjemen dogodek, ki mu v osvobodilnih gibanjih Evrope ni para. To ni bila samo logistično težka vojaška operacija, ki jo je vodil komandant devetega korpusa Lado Ambrožič Novljan, ampak je bilo predvsem dejanje humanosti.

Okoli osemdeset pohodnic in pohodnikov iz različnih krajev, se je v poklon temu dogodku v soboto 29. avgusta, kljub občasnem dežju, udeležilo spominskega pohoda po poteh prenosa ranjencev iz partizanskih bolnišnic Pavla in Franja na Notranjsko ter srečanja osebja, ranjencev ter prijateljev SVPB Pavla in Franja.

 

Med pohodniki je bilo skoraj dvajset veterank in veteranov vojne za Slovenijo, ki so na Vojsko prišli iz smeri Zadloga in, ki s svojo udeležbo ohranjajo tudi spomin na delovanje Učne čete Teritorialne obrambe Idrija, ki je v osamosvojitveni vojni za Slovenijo leta 1991 na Vojskem organizirala in varovala zbirni center za pripadnike JLA, ki so prebegli na stran Teritorialne obrambe.

 

Srečanje osebja, ranjencev ter prijateljev SVPB Pavla in Franja je potekalo na Hudem polju kjer je bila krajša spominska slovesnost s kulturnim programom in polaganjem venca. Navzoče je kot slavnostni govornik nagovoril podžupan Mestne občine Nova Gorica Sašo Kogovšek.

 

Osrednji dogodek se je s prihodom pohodnikov odvil ob partizanskem grobišču na Vojščici, kjer je potekala osrednja slovesnost s kulturnim programom.

 

 

Udeležence je pozdravila Milojka Ječnik, predsednica Krajevne skupnosti Vojsko, slavnostni nagovor pa je imel zgodovinar dr. Martin Premk.

 

 

Spominsko dogajanje se je nato nadaljevalo na Vojskem, kjer je v prisotnosti praporščakov veteranskih in domoljubnih organizacij, delegacija zveze borcev in veteranske organizacije in krajevne skupnosti položila venec pred spomenika padlim borcem NOB na Vojskem.