NEKDANJI TERITORIALCI NA POHODU IN STRELSKEM URJENJU NA LAJŠAH

V soboto 19.9.2020 je v organizaciji Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Idrija Cerkno potekal dogodek, ki je vseboval pohod »po poteh enot Teritorialne obrambe Idrija«, urjenje v streljanju s pištolo na strelišču Lajše nad Cerknim ter srečanje nekdanjih pripadnikov 85. samostojne čete in 4. čete Jurišnega odreda Teritorialne obrambe ter Narodne zaščite, ki so delovali na Cerkljanskem.

Dogodek je potekal dnih zdravstvenih razmerah in v skladu z ukrepi NIJZ za preprečevanje okužbe z COVID-19.
Dobre dve uri trajajoč pohod po poteh enot TO Idrija, ki je potekal po gozdnih poteh in stezah iz Cerknega do vzpetine Lajše nad Cerknim, je aktivnost s katero veterani vojne za Slovenijo člani PVD Sever in drugi udeleženci, ohranjajo spomin na bojne aktivnosti, ki so jih v osamosvojitveni vojni na tem območju izvajale enote Teritorialne obrambe Idrija.
Pohodnike so na strelišču Lajšah pričakali nekdanji pripadniki 85. samostojne čete Teritorialne obrambe Idrija, tako imenovane Cerkljanske četa, na čelu z nekdanjim poveljnikom Dušanom Obidom ter nekdanji pripadniki Narodne zaščite iz Krajevne skupnosti Podlanišče. Letos so na dogodku sodelovali tudi nekdanji pripadniki 4. čete Jurišnega odreda Teritorialne obrambe Idrija, sestavljenega iz pripadnikov nekdanjega partizanskega bataljona JLA, ki so 7.julija 1991 na bojnih položajih zamenjale borce Cerkljanske čete, ter nadaljevali z izvajanjem bojnih nalog Teritorialne obrambe na območju Kladja in Cerkljanskega vrha.
Udeležence je uvodoma nagovoril Marijan Platiše, predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo ter nekdanjim teritorialcem, zbranim na dogodku, v imenu veteranske organizacije ponovno izrazil vse priznanje in zahvalo za njihovo vdanost služenja domovini in za njihovo sodelovanje v osamosvojitveni vojni leta 1991.
Vodja strelskega urjenja Jože Erjavec je razložil pravila in postopke pri izvajanju urjenja v streljanju s pištolo.

Član Društva za praktično streljanje iz Cerknega, pa je udeležencem predstavil strelno orožje s katerem oni tekmujejo na strelskih tekmovanjih, ter demonstriral njihov način streljanja.

 

 

Nato so za orožje prijeli nekdanji teritorialci.

Po zaključenem strelskem urjenju, ki ga je vodil Boris Jordan, opravljeni analizi in kosilu, so se udeleženci z zagotovilom, da se prihodnje leto zopet dobijo v še večjem številu, vrnili v dolino.