SLOVESNOST OB 30. OBLETNICI FORMIRANJA MANEVRSKE STRUKTURE NARODNE ZAŠČITE

V organizaciji Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Zveze policijskih veteranskih društev Sever je v soboto 3. oktobra, v dvorani Vojašnice Edvarda Peperka v Ljubljani  potekala osrednja državna slovesnost ob 30. obletnici formiranja Manevrske strukture narodne zaščite.

Ker je proslava potekala v skladu z omejitvenimi ukrepi za preprečevanje okužbe s Covid 19, se je proslave lahko udeležila le štiri članska delegacija nekdanjih pripadnikov MSNZ iz OZ VVS Idrija Cerkno.

Svečanosti se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor ter drugi visoki gosti.

Slavnostni govornik je bil minister za obrambo Matej Tonin. V svojem govoru je minister izrazil svoje spoštovanje in hvaležnost do vseh, ki so sprejeli veliko tveganje ter se z vso ljubeznijo do domovine vključili v ta izjemen slovenski državotvorni projekt poimenovan Manevrska struktura narodne zaščite. Spomnil je na okoliščine nastanka der delovanje Manevrske strukture narodne zaščite in dejal da so tedanji pripadniki zagotovili to, kar je bilo najbolj bistveno – da nas dogodki, ki so sledili ukazu tedanjega jugoslovanskega vodstva za odvzem orožja Teritorialni obrambi, niso našli nepripravljenih. Omogočili so pripravo uspešnega vojaškega odpora proti nekajkrat vojaško močnejši zvezni armadi.
Organizatorji in pripadniki Manevrske strukture narodne zaščite so se zavedali, da je treba svojo obrambno moč obvarovati, in hrabro ukrepali. Tako kot že prej v zgodovini nam, Slovencem, tudi takrat, ni bilo nič podarjeno. Vse bitke smo morali dobiti sami.
V nadaljevanju je poudaril povezanost »zelene« in »modre« mreže Manevrske strukture narodne zaščite, ki sta med seboj usklajeno delovali ter ob tem spomnil tudi na dobro sodelovanje med Slovensko vojsko in Policijo, pri varovanju južne državne meje.
Leta 1991 smo bili v vojni za samostojno Slovenijo postavljeni pred spopad, ki se mu ni bilo mogoče izogniti, če smo želeli uresničiti sanje po samostojnosti in suverenosti na svojem ozemlju. In Teritorialna obramba Republike Slovenije je – ohranjena in prilagojena v projektu Manevrske strukture narodne zaščite – vstopila v osamosvojitveno vojno vojaško pripravljena, da zavaruje plebiscitarno odločitev slovenskega naroda, je še poudaril minister.
Slovesnost sta ob video produkciji osebnosti in dogodkov iz tistega časa, s priredbami izbranih skladb obogatila pihalni orkester slovenske Policije in pevka Eva Černe. Program pa je povezovala Bernarda Žarn.

Foto: Jenez Platiše