DAN SUVERENOSTI – ODHOD ZADNJEGA VOJAKA JLA IZ SEVERNE PRIMORSKE

Čez nekaj dni bomo praznovali enega naših največjih državnih praznikov Dan suverenosti. Na ta praznik ohranjamo spomin na našo vojaško zmago v osamosvojitveni vojni, ko je slovensko ozemlje zapustil zadnji vojak Jugoslovanske ljudske armade in je Slovenija postala suverena na svojem celotnem ozemlju.

Zaradi  razglašene epidemije  in ukrepov za preprečevanje okužb s Covid 19, letos tega praznika žal ne bomo obeleževali z množičnimi javnimi svečanostmi.  Tudi osrednja državna  proslava  v počastitev tega praznika je bila odpovedana.

Vojni veterani pa si prizadevamo in ne dovolimo, da bi tako pomemben dogodek, kot se je zgodil 25.oktobra 1991, zaradi različnih vzrokov, šel v pozabo.

Z namero, da bi ob ponosnem spominjanju, podoživeli dogodke  iz osamosvojitvene vojne in na odhod zadnjega vojaka JLA iz Severne Primorske, je veteran Vid Šibelja  iz filmskega arhiva Društva veteranov Sever Severne Primorske  in od različnih avtorjev,  pripravil avtentični filmski zapis o takratnih prelomnih dogodkih.

Spoštovane veteranke in veterani, ob čestitki za Dan suverenosti, vam film ponujamo v ogled.