ISKRENE ČESTITKE OB PRAZNIKU IN ZAHVALA ZA IZBORJENO SUVERENOST REPUBLIKE SLOVENIJE

Spoštovane vojne veteranke in veterani vojne za Slovenijo!

V mesecu oktobru 1991, natančneje 25.0ktobra 1991 je ob 23.45 uri slovensko ozemlje zapustil zadnji vojak jugoslovanske armade, takrat nam že tuje vojaške sile. Slovenija je ostala sama s svojimi obrambnimi in varnostnimi silami, s Teritorialno obrambo in Milico.

 

Na ta dan je Slovenija postala suverena država, na katero smo bili in smo ponosni še danes, ne glede, kakšno stopnjo suverenosti uživa v tem globaliziranem svetu.
V mesecih, ki so sledili, je naša država postala mednarodno priznana članica družine evropskih narodov ter polnopravna članica Organizacije združenih narodov. Uresničile so se želje naših prednikov, da bodo nekoč sami ali pa vsaj njihovi potomci živeli v svoji lastni in suvereni državi.

Prav izraz »suverenost« in »suvereni« so poudarjali številni pomembni predstavniki Slovenije v svojih nastopih ob državnih in drugih praznikih tako doma kot tudi v mednarodnih organizacijah in združenjih, katerih polnopravna članica je postala tudi naša država.

Danes je zaradi razmer, ki vladajo ne samo v Sloveniji , ampak v celem svetu, ponovno čas, da se zbudimo in obudimo našo samozavest in naš ponos, na katerem je temeljil skozi desetletja doseženi uspeh in obstoj naroda.
V tem zgodovinskem procesu smo vojne veteranke in vojni veterani 91 imeli pomembno vlogo. Z orožjem v roki smo se uprli takrat eni najmočnejših armad takratne Evrope, brez vprašanj, brez delitev in brez preračunljivosti ter obranili slovenski narod in slovensko državo!
Ob državnem prazniku, Dnevu suverenosti prejmite iskrene čestitke in zahvalo za izborjeno suverenost Republike Slovenije, naše domovine!
Naj ne bo nikoli pozabljeno!

Ladislav Lipič,
Predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo

Povzeto po www.zvvs.si