OBLAST MORA DELATI ZA DRŽAVLJANKE IN DRŽAVLJANE IN NE LE ZA URESNIČEVANJE OSEBNIH IN STRANKARSKIH INTERESOV

Vojni veterani, združeni v Zvezi veteranov vojne za Slovenijo in Zvezi policijskih veteranskih društev Sever, so ob dnevu suverenosti, ki smo ga obeležili v nedeljo, izrazili ostre kritike trenutnih političnih in družbenih razmer.
Te po njihovem vodijo v erozijo demokracije in pravne države ter slabšanje mednarodnega položaja Slovenije. Kot so zapisali, se zavedajo, da se je morala Slovenija ob vstopu v EU in zvezo Nato odreči delu svoje suverenosti, predvsem na obrambnem, varnostnem, gospodarskem in monetarnem področju. Ne pristajajo pa na odrekanje suverenosti po koščkih, kakor je to všeč vsakokratnim vladam, ki v nasprotju z ustavo Republike Slovenije obvladujejo tudi zakonodajno oblast in neupravičeno posegajo v sodno vejo oblasti.
Dogodki in ravnanja, ki smo jim priča v zadnjem obdobju na področju nacionalne varnosti, pravosodja, policije ter erozije demokracije in pravne države, se morajo takoj nehati. To velja tudi za medijske manipulacije, sovražni govor in razprodajo težko ustvarjenega premoženja, kar nas vodi v neoliberalni kapitalizem, kršenje človekovih pravic in njihovih temeljnih svoboščin ter razpad pravne države.
Če smo se leta 1991 borili za družbeno ureditev, ki mora biti boljša od Jugoslavije, v kateri smo živeli, smo sesedaj po tridesetih letih dokončno spoznali, da želimo živeti v demokratični državi. Ta mora ostati v skupini jedrnih držav Evrope, in ne v skupini avtokratsko vodenih držav, ki so jim edino merilo uspeha korupcija in poglabljanje razlik v bogastvu in družbeni moči med politično-kapitalsko elito.
Politika za stabilnost države, za blaginjo in varnost državljanov se ne sme voditi na Twiterju in Instagramu, temveč z modrostjo in daljnovidnostjo tistih, ki jim je začasno zaupano vodenje in upravljanje države.
Žal trenutna oblast tudi v času epidemije covida-19 ni sposobna povezati vseh potencialov države za učinkovito obvladovanje nevarnosti za zdravje in življenje ljudi, sposobna pa je na avtokratičen način te razmere zlorabiti za vse svoje rabote in nadaljnje utrjevanje avtoritarnega vladanja naše države.
Takega vodenja države v obeh veteranskih združenjih ne podpirajo, od predsednika republike Boruta Pahorja, premierja Janeza Janše in poslancev DZ, pa zahtevajo, da storijo vse, da ohranijo Slovenijo suvereno v skupnosti enakopravnih in demokratičnih evropskih narodov, združenih v EU.
Celotno izjavo veteranskih organizacij si preberite v priloženi datoteki: Izjava ZVVS in PVD Sever ob Dnevu suverenosti