NAMESTO SPOŠTLJIVEGA SPOMINA MAZAČI OSKRUNILI SPOMENIK NA BRDCIH

Ne samo epidemija Covid 19, letošnji Dan spomina na mrtve na Cerkljanskem, je obeležila tudi vandalska mazaška akcija, katere je bil v dneh pred praznikom deležen spomenik sedeminštiridesetim padlim tečajnikom na Brdcih nad Cerknim.
Spomenik je bil oskrunjen z barvo iz razpršila, s katero so bili prebarvani napisi na spomeniku in na spomenik narisani nacističnimi simboli. Zakaj?
Takega mazaštva, katerega je bil namesto spoštljivega spomina, s strani italijanskih neofašistov že nekajkrat deležen spomenik Bazoviškim žrtvam, pri nas nismo pričakovali.
Kdo je bil in kaj je vodilo storilca, da je na tak nesprejemljiv način izrazil spomin na sedeminštirideset neoboroženih mladih ljudi, ki jih je leta 1944 posekal navzkrižni ogenj vojakov iz bataljona nemških lovcev, zaenkrat še ni znano.
Veterani vojne za Slovenijo se zavzemamo za spoštljiv spomin na branitelje slovenske zemlje vseh generacij. To so bili slovenski fantje, ki so padli v 1. svetovni vojni, borci in žrtve narodno osvobodilnega boja med drugo svetovno vojno in junaki osamosvojitvene vojne za Slovenijo leta 1991. Svoja življenja so dali za slovenski narod zato, da je ta obstal na svoji zemlji, ohranil slovensko besedo in kulturo ter leta 1991 končno prišel do svoje samostojne države Slovenije.
Spomenik sedeminštiridesetim padlim tečajnikom na Brdcih je nema priča, ki kljub svoji nemosti opisuje čas, ko se je s krvjo in trpljenjem v narodno osvobodilni borbi pisala Slovenska zgodovina. Priča o žrtvah, ki so jih Cerkljani, Primorci in številni drugi dali na oltar zmage v drugi svetovni vojni. Zakaj je bilo potrebno plemenito zgodbo tega spomenika danes premazati s kljukastimi križi?
Taki neljubi ter za civilizirano okolje nesprejemljivi in obsojanja vredni dogodki, kakršen se je zgodil na Brdcih, pa nas opominjajo, da le ohranjanje spoštljivega spomina na preteklo trpljenje ne bo dovolj. Naša dolžnost je storiti vse, da se končajo delitve ljudi v imenu ideologij, politik, religij ali interesov kapitala.  S tem bomo  spodrezali podstat  posameznikom ali skupinam, ki  na tak način izražajo svoja stališča. Obenem pa bo to prava oddolžitev vsem, ki so sanjali, se borili in se žrtvovali za svet miru in sožitja med ljudmi.

Foto: J. Jeram