BIVALNIK ZVVS ZA POMOČ HRVAŠKEMU VETERANU SLOVENSKEGA RODU

Območna združenja Zveze veteranov vojne za Slovenijo, med njimi tudi območno združenje Idrija-Cerkno, so za popotresno pomoč v Petrinji in okolici zbirala finančna sredstva. Ker na območju Petrinje in Gline primanjkuje bivalnih kontejnerjev, ki bi omogočili vsaj zasilno bivanje v potresu prizadetim ljudem, se je ZVVS skupaj s hrvaškimi vojnimi veterani odločila, da namesto denarja kot popotresno pomoč donira bivalni kontejner.

Dne 27.1.2021 je bil v podjetju Hosekra v Slovenski Bistrici, svečan prevzem bivalnega kontejnerja, ki je bil kupljen z donatorsko akcijo Območnih združenj Zveze veteranov vojne za Slovenijo. Bivalnik opremljen z sanitarnim blokom, električno instalacijo in ogrevanjem, je namenjen slovenskemu rojaku Miranu Kobaletu, ki izhaja iz Rogatca in se je julija 1991 priključil hrvaškim braniteljem v domovinski vojni. Po vojni, kot vojni invalid, živi v Petrinji in je ob zadnjem potresu, kot njegovi številni someščani, ostal brez strehe nad glavo.
Kontejner bo v četrtek zjutraj odpremljen proti Hrvaški. Na Milanovo željo, da bi ostanek življenja preživel bližje rojstnemu kraju, bodo bivalnik namestili v občini Hum na Sutli.

Današnje slovesnosti so se ob pobudniku akcije Antonu Šturbeju, predsedniku Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šmarje pri Jelšah udeležili še predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislav Lipič s sodelavci. S Hrvaške pa sta se slovesnosti udeležila Zdravko Senčar in Ivan Drašković predstavnika združenja hrvaških braniteljev iz Krapinsko-Zagorske županije.
Videoposnetek prevzema bivalnega kontejnerja si lahko ogledate na naslednji povezavi: Bivalnik za Petrinjo