ČESTITKE OB SLOVENSKEM KULTURNEM PRAZNIKU

Čestitamo vam za 8. februar – slovenski kulturni praznik.

Letošnje razmere z epidemijo Covid 19 so žal otežile javno praznovanje tudi tega praznika. Ker pa je od vseh praznikov ravno ta, naš najintimnejši državni praznik, ga lahko praznujemo tudi sami z dobro mislijo, z dobro knjigo, ogledom dobrega filma, s poslušanjem dobre glasbe…!

Ob praznovanju pa ne moremo mimo kritične misli o današnjem položaju umetnosti in kulture ter o trenutnem stanju v družbi. Če si sposodimo besede režiserja Vinka Möderndorferja tedanjega predsednika upravnega odbora Prešernovega sklada, z ene izmed zadnjih Prešernovih proslav, na kateri je ošvrknil politiko za katero je po njegovo umetnost le priložnostna fraza in poudaril, da je slovenska država nastajala s puško in knjigo, vendar je na pomen slednje po osamosvojitvi pozabila, saj so se vse dosedanje vlade raje ukvarjale z orožjem kot s kulturo. Država bolj ceni orožje kot vašo umetnost, je dejal takratnim Prešernovim nagrajencem. Proslava je za politiko samo enkratni dogodek – na katerem vas bo za vaše življenjsko delo nagradila s tremi mesečnimi poslanskimi plačami. A kako bi lahko bilo drugače, če so nekateri ministri še vedno prepričani, da umetnost sploh ni delo, temveč izguba časa, brezdelje in parazitstvo, se je retorično vprašal…?

Kljub vsemu pa je slovenski kulturni praznik bil in ostaja praznik slovenskega jezika, slovenske kulture in slovenske narodne biti.
Zato  vam želimo, da ga praznujte z veseljem in zanosom!