SPOMINI NA 20 LET DEJAVNOSTI OZVVS

Mineva dvajset let od ustanovitve OZ VVS Idrija Cerkno. V tem obdobju smo v združenju izvajali številne aktivnosti. Jubilej je priložnost, da obudimo spomin na nekatere od njih. V nadaljnjih nekaj objavah na spletni strani bomo zato ponovno objavili poročila o najzanimivejših dogodkih in o aktivnostih, ki smo jih skupaj izvajali. Začeli bomo s tistimi, ki so časovno najbolj oddaljeni.

ZGODOVINSKO IZROČILO USPEŠNO POVEZALI S SEDANJOSTJO

Veterani vojne za Slovenijo so v soboto 29.1.2005, kot nosilci izročil slovenskega bojevništva, z uspešno izpeljanim odprtim veteranskim prvenstvom Severneprimorske v veleslalomu, ki je potekal v okviru 28. spominskih tekem »Partizanske smučine – Cerkno ’45«, počastili spomin na smučarske tekme, ki so sredi vihre druge svetovne vojne, potekale v tedaj osvobojenem Cerknem.

 

Odprto veteransko prvenstvo v veleslalomu za Severnoprimorsko, katerega pobudnik je bilo OZ VVS Idrija – Cerkno, je potekalo na dobro urejenih smučiščih Smučarskega centra Cerkno. Prvo tovrstno prvenstvo je lepo uspelo, pobudniki in organizatorji pa ne skrivajo želje, da bi to s časoma preraslo v vseslovensko veteransko prvenstvo v veleslalomu. Kljub sneženemu in vetrovnemu zimskemu jutru, ki se je nato prelevilo v lep sončen dan, se je tekmovanja udeležilo 46 tekmovalcev iz Območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo Ajdovščina–Vipava, Idrija- Cerkno, Kanal, Nova Gorica in Zgornje Posočje, Kranj, Radovljica – Jesenice, Ribnica in Koper ter iz Območnih združenj Slovenskih častnikov Idrija – Cerkno in Nova Gorica.
Tekmovalci so se na veleslalomski progi pomerili v treh starostnih kategorijah. Vsi tekmovalci so tekmovali za posamične uvrstitve, tekmovalci iz območnih združenj VVS iz Seveneprimorske regije pa tudi ekipno. Za ekipno zmago sta štela dva najboljša rezultata tekmovalcev iz posameznega območnega združenja v vsaki starostni kategoriji.

Kljub načelu, da je pomembnejše sodelovati kot zmagati, povejmo, da je ekipno zmago in s tem pokal odprtega veteranskega prvenstva v veleslalomu za Severnoprimorsko osvojila ekipa OZ VVS Idrija- Cerkno, pred ekipo OZ VVS Kanal. Ostale ekipe pa žal niso nastopile v popolni sestavi.

V posamični tekmi pa so se najbolje odrezali, v kategoriji nad 55 let: 1. Jordan Boris, OZ VVS Idrija – Cerkno, 2. Zupan Tone OZ VVS Kranj in 3. Čopi Zdenko, OZ VVS Gornje Posočje. V kategoriji od 41 do 55 let: 1. Štular Miro, OZ VVS Kranj, 2. Melinc Peter, OZ VVS Gornje Posočje, 3. Likar Hilarij OZ VVS Idrija – Cerkno. V kategoriji do 40 let pa: 1. Borovinšek Samuel, OZ VVS Idrija – Cerkno, 2. Mikuž Borut, OZ VVS Idrija – Cerkno in 3. Zabreščak Roman, OZ VVS Gornje Posočje.

Poleg veteranov vojne za Slovenijo in Slovenskih častnikov, so na Partizanskih smučinah sodelovale tudi borke in borci NOB ter člani in članice ZZB, ki so se pomerili v veleslalomu in smučarskih tekih. Zelo množično pa so se vojaškega prvenstva v veleslalomu, ki je prav tako potekalo v okviru te prireditve, udeležile tudi pripadnice in pripadniki Slovenske vojske.
Po končanem tekmovanju so udeleženci spominskih tekem, zimski dan izkoristili tudi za prijetno smuko, v popoldanskih urah pa so se zbrali v Hotelu Cerkno. Tam jih je s krajšim koncertom pozdravila Godba na pihala ETA Cerkno. Po priložnostnem kulturno zabavnem programu in razglasitvi rezultatov, so najboljši veterani iz rok g. Draga Vidriha, člana organizacijskega odbora ter nekdanjega načelnika MSNZ za Severnoprimorsko in direktorja Uprave za obrambo v Novi Gorici, prejeli medalje in pokal za ekipno zmago.